Energie bij je thuis

Heb ik een overnamedocument nodig?

Charlotte
Charlotte
Een overnamedocument is het document dat je gewoonlijk invult met de vorige of nieuwe bewoner van je woning om ervoor te zorgen dat de energie-aansluiting van de woning op het juiste moment én met de juiste meterstanden door de nieuwe bewoner overgenomen wordt. Het invullen van het overnamedocument is niet verplicht. We raden het je wel aan, dat is wat anders.

Je zal de meterstanden aan je energieleverancier moeten doorgeven in het kader van:

  • Een verhuis naar een nieuwe woning.

  • Het verlaten van je oude woning.

  • Een overname van een energiecontract bij bijvoorbeeld een scheiding of overlijden.

Niemand houdt van discussies, toch? Daarom raden we je aan om samen met alle partijen een energieovernamedocument in te vullen. Op die manier heb je steeds een geldig bewijs van de correcte meterstanden en EAN-nummers bij de hand. Je stuurt dat document dus niet op, maar bewaart het ergens bij je thuis.

Het is daarnaast ook heel handig om de gegevens op het document te gebruiken om je overstap naar een nieuwe leverancier vlot in orde te brengen. Om een contract af te sluiten in het kader van een verhuis heeft je leverancier de meterstanden en EAN-nummers van je nieuwe woning nodig. Je kan ook altijd een kopie of foto van het overnamedocument doorsturen naar de leverancier in kwestie: mocht er toch betwisting zijn, dan is er een derde partij. 

Ik wil het energieovernamedocument invullen. Maar hoe?

Moeilijk is het niet, maar je spreekt wel best af met de vorige of de nieuwe bewoner, of betrokken partijen, om het document samen in te vullen en te ondertekenen.

Download en print het formulier
Een beetje ouderwets, maar wel het handigst.

Noteer de meterstanden
Afhankelijk van het type meter zal je meer of minder verbruiksgegevens moeten invullen. De meterstanden geven aan hoeveel energie (in kWh voor elektriciteit en voor gas) er al verbruikt is op een adres in totaal.

Vul de rest van het formulier in. 
Met alleen meterstanden op papier ben je niets. Je vult dus ook de datum van de energieovername in, het adres van de woning, de unieke EAN-nummers van de woning en de persoonlijke gegevens van de oude en nieuwe bewoner.

Onderteken samen het document. 
Je maakt het document best samen op en in het tweevoud, zodat je het samen kan ondertekenen en er geen betwisting ontstaat.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hey, ik ben Charlotte!

Ik schrijf regelmatig voor Bolt als freelancer. Dit artikel is er om je te helpen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 18:00

Meer lezen?