Groene energie

Hoe kan ik duurzaam verwarmen?

Aline
Aline
Heb jij bouw- of verbouwplannen, dan denk je zeker en vast na over de mogelijkheden om te verwarmen. En het is slim om over duurzame opties na te denken, want tegen 2050 moet elke woning in Vlaanderen even energiezuinig zijn als een nieuwbouwwoning van vandaag. Bovendien kan je er ook heel wat geld op je energiefactuur mee besparen. Wij sommen de mogelijkheden graag voor je op.

Een condensatieketel 

Een cv-ketel is na een aantal jaren trouwe dienst altijd aan vervanging toe en ook dan kan je gaan voor een ander alternatief dan een traditionele verwarmingsketel. Je kan kiezen voor een gascondensatieketel of een condenserende ketel die werkt op stookolie. Een condensatieketel recupereert warmte-energie uit de rookgassen. Met behulp van die warmte kan koud water opgewarmd worden. Dat kan je een energiebesparing van 10% opleveren. Bovendien verminder je je CO2  en koolstofmonoxide uitstoot tot tien keer, waardoor het ook een stuk duurzamer is dan de traditionele ketel. 

Warmtepomp

Sta je voor (ver)bouwplannen? Als je je woning goed isoleert, kan je kiezen voor een warmtepomp. Die onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de aarde, het grondwater en de buitenlucht en geeft daarna die warmte weer af in je huis met de hulp van een warmtewisselaar of warmte-afgiftesysteem zoals vloerverwarming, radiatoren of ventiloconvectoren (= een soort ventilator die warme of koude lucht in je huis verspreidt). Haal je er graag nog een tikkeltje meer uit? Koppel een buffervat aan je waterpomp en verwarm er je sanitair water mee. 

Goed om weten

Deze manier van verwarmen kan je tot 40% energie besparen t.o.v. de klassieke verwarming op aardgas en stookolie. Hoezo? Bij een warmtepomp heb je enkel elektriciteit nodig voor de compressor die de pomp aandrijft. Dus als je kiest voor zonnepanelen en je de compressor van groene energie voorziet, dan ga je écht voor duurzaamheid.

Ben je toch nog niet helemaal klaar om de overstap naar een warmtepomp te maken, dan is voor jou een hybride systeem misschien de oplossing. Met dit systeem verwarm je energiezuinig, maar kies je nog niet voor 100% hernieuwbare energie: de gulden middenweg. Een hybride installatie combineert een warmtepomp met een condensatieketel op gas of stookolie. Je kiest dus voor een combinatie van hernieuwbare energie en een fossiele brandstof.

Dit systeem meet de buitentemperatuur en ‘kent’ de energieprijzen. Het zal vervolgens op basis daarvan steeds de energiebron kiezen die je op dat moment het hoogste rendement oplevert. Daardoor zal je je energiekost zien dalen én veroorzaak je een lagere CO2-uitstoot dan bij een traditionele verwarmingsketel. 

Zonneboiler

De zon is de natuurlijke energiebron van deze duurzame optie. Met behulp van zonnecollectoren op je dak vang je zonnewarmte, die je daarna gebruikt om water in het buffervat op te warmen, op. Als je met dit systeem je woning wil verwarmen, moet je je boiler wel aansluiten op een cv-ketel of een warmtepomp. Daarom wordt de zonneboiler op dit moment vaak alleen gebruikt voor sanitair warm water. Een warme douche nemen op basis van zonne-energie kan dus perfect!

Warmtepompboiler

Kan je geen zonneboiler plaatsen, omdat je dak er niet ideaal voor is? Of je wil de investering niet aangaan, dan kan je ook kiezen voor een warmtepompboiler. Hiermee kan je ook je sanitair water verwarmen. Je moet het toestel plaatsen op een plek waar het warmte uit de omgevingslucht kan halen. Ruil je je elektrische boiler in voor een warmtepompboiler dan verbruik je tot drie keer minder elektriciteit. En dat kan een besparing tot 70% van je energiefactuur betekenen. 

Ben jij overtuigd en kies jij voor een duurzame optie om je huis te verwarmen? Raadpleeg zeker en vast een erkende installateur die samen met jou op zoek gaat naar het alternatief dat het best bij jou en je woning past. 

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Aline!

Voor Bolt kruip ik als freelancer regelmatig in mijn pen. Met dit artikel maak ik je wegwijs in de complexe wereld van energie. Loop je toch nog verloren? Neem dan contact met ons op.

We zijn vandaag bereikbaar tot 18:00

Meer lezen?