Alles over zonnepanelen

Schaf ik thuis een batterij aan?

Dorien
Dorien
We schreven eerder een artikel over of het een goed idee is (ja!) om te investeren in zonnepanelen. Alleen hebben zonnepanelen één groot nadeel: ze wekken vooral overdag elektriciteit op, wanneer we niet thuis zijn, terwijl we net ’s ochtends en vooral ’s avonds energie verbruiken. Denk aan de was insteken, in de kookpotten roeren en televisie kijken. Op deze momenten ben je alsnog genoodzaakt om stroom van het net te halen. Bye bye, zelfvoorzienend leven.

Toch is er een oplossing! Maak kennis met de thuisbatterij. Door je zonne-energie op te slaan, kan je op momenten dat de zon niet schijnt, gebruik maken van je eerder geproduceerde zonnestroom.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een grote batterij die bij jouw thuis geplaatst kan worden om de opgewekte zonne-energie op te slaan. De hoeveelheid energie die de thuisbatterij kan opslaan of capaciteit, wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). De capaciteit van de huidige thuisbatterijen start al vanaf 2 kWh en loopt op tot meer dan 13 kWh. De specificaties verschillen naargelang je keuze. Ga uit van de grootte van een hoofdkussen, maar dan eentje die 70 kilogram weegt. Lees hier meer over de verschillende energie-eenheden zoals kWh, maar ook ampère en volt.

Hoe werkt een thuisbatterij?

De zonnepanelen wekken stroom op, waarop de regelaar de opgewekte stroom stuurt naar de apparaten die je op dat moment nodig hebt. Wek je meer stroom op dan jouw apparaten op dat moment vragen? Dan gaat het overschot naar de thuisbatterij, zodat je het later kan gebruiken. Pas als de batterij vol is, wordt de stroom terug op het net geïnjecteerd. Als de zon niet schijnt en je hebt wel stroom nodig in huis, wordt deze uit de thuisbatterij gehaald. Zodra de batterij leeg is, betaal je gewoon voor je energie die je van het net haalt. Een thuisbatterij is met andere woorden een buffer en zorgt ervoor dat je minder snel zonder eigen opgewekte energie komt te zitten.

Goed om weten

Je kan ook ervoor kiezen om je thuisbatterij met netstroom op te laden, idealiter wanneer de energieprijzen laag zijn. Omgekeerd kan je ook al stroom op het net injecteren, voordat de batterij echt vol is en de energieprijzen hoog zijn. Zo verdien je al eens een centje meer!

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

1/ Een eigenaar van zonnepanelen gebruik zelf slechts gemiddeld 30 procent van de opgewekte energie. De rest wordt op het stroomnet geïnjecteerd. Met een thuisbatterij kan 70 tot 80 procent van de zonne-energie via de batterij door het huishouden zelf worden gebruikt. Kortom, je benut je zonnepanelen beter.

2/ Hierdoor moet je minder energie aankopen op het stroomnet en zullen je energiefacturen dalen.

3/ Bij een stroompanne kan jij enkele uren verder met je thuisbatterij.

Zijn er ook nadelen?

1/ Prijzen van thuisbatterijen variëren tussen €5000 en €10.000. Woon je in Vlaanderen? Dan kan je premies aanvragen via de website van de overheid.

2/ Als je al zonnepanelen hebt en nadien een thuisbatterij wil installeren, heb je een  omvormer nodig. Die zet de gelijkstroom van zonnepanelen om naar de nodige wisselstroom. Dit is een extra kost, naast de aankoopprijs en installatiekost van de batterij.

3/ Het zou natuurlijk leuk zijn om helemaal onafhankelijk te zijn van het net, want pas dan betaal je niets voor de energie die je verbruikt. Maar dat is zelfs met een thuisbatterij niet mogelijk. Ook gaat er bij het opslaan van je zonne-energie in je thuisbatterij een paar procent verloren.

4/ Bepaalde grondstoffen in de batterijen zijn schaars en de batterij zelf is moeilijk te recycleren. Maar dit nadeel weegt natuurlijk niet op tegen de groene energie die je opwekt én optimaal benut!

Wat is de terugverdientijd?

Zoals je eerder al kon lezen, is een thuisbatterij een prijzige aangelegenheid. Maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug! Het voordeligst ben je af wanneer je de aankoop van een zonnepaneleninstallatie meteen combineert met een thuisbatterij. Op iets meer dan 6 jaar heb je de aankoopprijs al gerecupereerd. Koop je een batterij om je bestaande zonnepaneleninstallatie te upgraden, dan is de terugverdientijd van de batterij 12,5 jaar. Heb je geen zonnepanelen maar wil je de thuisbatterij gebruiken om ‘s nachts goedkopere energie op te slaan? Dan loopt de terugverdientijd op tot 25 jaar. 

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Dorien

Als pr-specialist is het mijn taak om energie toegankelijk te maken voor iedereen. Is dit artikel volgens jou vlot geschreven, of heb je nog opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?