BioMerchtem

Bart en Marijke

In het kort

  • bio-energie
  • een hippe boerderij
  • stroom voor 13 gezinnen

Bart en Marijke zijn een fantastisch koppel dat ervan houdt hun koeien goed te verwennen en op hun akkers lekker voedsel te telen. Circulaire economie, innovatie en duurzaamheid worden hier hoog in het vaandel gedragen.

Pioniers

Bart en Marijke namen in 2010 boerderij Koeweidehof over van Barts ouders. “Innovatie is voor ons van wezenlijk belang,” vertelt Bart ons, “in een sector vol uitdagingen is het noodzakelijk om creatief en ambitieus de pioniersrol op te nemen.”

Dierenwelzijn

Daarbij worden de koeien zeker niet vergeten: hun welzijn is immers de absolute prioriteit. De koeien slapen op matrassen, hebben wellness borstels om van te genieten en worden bediend door een heuse voeder- en melkrobot. De robot checkt zelf of er genoeg voer in de stallen is en vult dit zelf aan.

én duurzaamheid

Dat voer zorgt door een speciale samenstelling voor 15% minder methaanuitstoot ten opzichte van klassiek voer. Daar stopt de duurzaamheidsambitie van Koeweidehof niet. Ze werken immers met een circulair proces van pocketvergisting, waarbij ze de koemest gebruiken om elektriciteit op te wekken.

Een cirkel

De mest van de koeien wordt continu opgevangen en weggevoerd naar een vergistingstank. Tijdens die vergisting komen gassen vrij, die op hun beurt een gasmotor aandrijven. Die doet dan weer een turbine draaien. Zo voorziet de boerderij zichzelf van de energie voor de robots, koeling, verwarming en verlichting. Met de vergiste mest worden uiteindelijk het gras en de maïs gevoed die als voer voor de koeien dienen. Zo is de cirkel helemaal rond.

Teambuilding tussen de koeien

Bart en Marijke houden ervan mensen plezier te laten beleven op de boerderij en organiseren met Farmfun dan ook teambuildings op de boerderij: “Hilarisch om collega’s, vrienden en families hun te zien uitleven!” vertellen ze. “De deelnemers hebben body én brains nodig om zo snel en efficiënt mogelijk de meest uitdagende en leuke opdrachten tot een goed einde te brengen, terwijl onze koeien aanmoedigen of … met vraagtekens in de ogen naar het gestuntel kijken,” lachen ze.

Samen met Bolt

Het koppel wilt hun energieoverschot niet zomaar op het net steken, zonder te weten waar die naartoe gaat. “Het is fijn om mensen rechtstreeks onze energie aan te kunnen bieden,” legt Marijke uit; “Niet enkel onze patatjes, maar ook de elektriciteit: recht van de boer.”

 

Wil jij ook energie van Bart en Marijke? Bereken dan snel je prijs en kies voor deze opwekker!

Meer weten over Koeweidehof? Bezoek de facebookpagina

Meer weten over hun vergistingsinstallatie? Surf naar biolectric.be

Liever regelen via de telefoon?

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je op.

Bij jou in de buurt

Andere opwekkers