BioSankt Vith

Guido en Frederick

In het kort

  • bio-energie
  • een boerderij in de Oostkantons
  • stroom voor 1000 gezinnen

Eind jaren ‘90 toonden Alwin en Guido zich pioniers in de duurzame energieproductie: hun biovergistingsinstallatie was de eerste in België. Frederick op zijn beurt is verantwoordelijk voor het technisch onderhoud van de installatie en houdt toezicht over de energieproductie. 

In 1998 zochten Alwin (die jammer genoeg niet mee op de foto kon) en Guido naar een manier om de stallen voor hun koeien en varkens te verwarmen in de winter. Ze vonden de oplossing in biovergisting, een proces dat hen toelaat om zowel warmte te creëren als hun landbouwafval te verwerken. Twee vliegen in één klap!

De installatie produceert 18 GWh duurzame stroom per jaar, het equivalent van maar liefst 5000 huishoudens! Tegenwoordig volstaan het landbouwafval en het afvalwater van het vee niet meer om de machine te voeden. Al het organisch afval binnen een straal van 100km wordt naar Sankt Vith getransporteerd om daar omgezet te worden in duurzame stroom. 

Een cyclisch proces

Tijdens het biovergistingsproces keert het organisch afval terug naar zijn oorsprong: de aarde. Bij de vergisting komt methaangas vrij. De verbranding van het gas doet zes motoren draaien, die op hun beurt aan elektrische turbines gekoppeld zijn. Bij de verbranding komt warmte vrij, die gerecupereerd wordt om de gebouwen te verwarmen. De warmte die uit de dampen ontstaat, wordt bovendien opgevangen om uiteindelijk de elektriciteitsproductie volledig te optimaliseren. 

Het restproduct van de vergisting – wat overblijft van het organisch afval na het hele proces – wordt als mest gebruikt om de voedingsstoffen terug te geven aan de bodem. De cirkel is rond: wat uit de aarde voortkomt, keert naar de aarde terug. 

Constante controle

Om elektriciteitsproductie op zulke grote schaal te optimaliseren, moet je continu alert zijn. Frederick – of “Coco”, zoals iedereen hem noemt – zorgt ervoor dat alle fasen van de biovergisting vlot verlopen. Wanneer hij daar niet mee bezig is, vind je hem terug terwijl hij landbouwmachines repareert of terwijl hij reclame maakt voor de begeleide bezoeken aan de installatie.

Geboren optimisten

Alwin en Guido hebben altijd ingezet op het verspreiden van hun activiteiten: naast de familieboerderij en de installatie bouwden ze ondertussen ook een manège uit voor maar liefst 30 paarden en een visvijver.
Ze willen de mensen van de streek mee laten genieten van de energie die ze opwekken. En om dat mogelijk te maken, werken ze samen met Bolt!

Wil jij energie van Alwin, Guido en Frederick? Bereken je prijs en kies voor deze opwekker.

Liever regelen via de telefoon?

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je op.

Bij jou in de buurt

Andere opwekkers