BioBree

Familie Schelfhout

In het kort

  • bio-energie
  • een familiebedrijf
  • stroom voor zo'n 5700 gezinnen

Na een bezoek aan een beurs kreeg vader André Schelfhout het idee om een biogasinstallatie te bouwen. Tien jaar later staan broers Chris, Michel en Patrick aan het roer en injecteren ze jaarlijks 26000 megawatt groene stroom op het net. Daarnaast wordt hun groene warmte lokaal gebruikt om een meststofkorrel te produceren. Indrukwekkend! 

Biogas Bree is een familiebedrijf dat samen met hun personeel 24/7 restproducten van de voedingsindustrie, energiegewassen en varkensmest omzet in groene energie. En er is meer. Het restproduct – of digestaat - wordt op zijn beurt verwerkt tot organisch meststof. Dubbel groen! 

Voor- én koploper

In 2011 was het echter niet vanzelfsprekend om te investeren in een biogasinstallatie. “Iedereen kocht destijds zonnepanelen, dat was dé hype van het moment”, legt zoon Patrick uit. Op de eerste biogasinstallatie die we bezochten liep alles mis”. Gelukkig vonden ze bij onze Noorderburen wél een good practice en waagde de familie Schelfhout de sprong in het diepe. Intussen behoort Biogas Bree tot de top van België. 

Gummybeertjes

Voor de groene stroomproductie teert Biogas Bree voornamelijk op resten uit de voedingsindustrie. “Heel simpel, alles wat ongeschikt is voor de consumptie komt bij ons terecht,” verklaart Chris. Van appels met rotte plekken tot mislukte gummybeertjes. Door het vergisten van al dit organisch materiaal in grote reactoren wordt biogas geproduceerd. “Je kan dit proces vergelijken met hoe je eigen lichaam of maag voeding omzet naar energie. Geloof mij, het lijkt eenvoudig maar dat is het zeker niet”, vertelt Chris. 

Bolt op de beurs 

De keuze voor Bolt als energieplatform viel tijdens een bezoekje aan… een beurs. Michel vertelt: “Ik zag toevallig het standje van Bolt en was meteen verkocht. Het feit dat de consument zijn of haar opwekker kent vind ik een fantastisch concept.” 

Koop je energie bij de familie Schelfhout! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Meer weten over Biogas Bree? Surf naar de website biogasbree.be

Bij jou in de buurt