Energie bij je thuis

Wat is een afrekening?

Thomas
Thomas
Elk jaar rond dezelfde periode krijg je een afrekening van jouw energieleverancier. Dat is een factuur waarin je werkelijk energieverbruik wordt afgerekend. Je betaalt dus maandelijks een voorschot, maar jouw werkelijk verbruik wordt maar één keer per jaar opgenomen door de netbeheerder en afgerekend door je energieleverancier.

De netbeheerder is verantwoordelijk voor het opnemen van jouw meterstanden. Wanneer dat gebeurd is, geeft de netbeheerder je verbruiksgegevens aan je leverancier door. Vroeger kwam de netbeheerder persoonlijk langs bij je thuis, nu wordt er jou gevraagd om deze zelf via digitale weg door te geven. Als je een digitale meter hebt, gebeurt dit automatisch. Na het ontvangen van jouw meterstanden - en dus jouw verbruik - stuurt de energieleverancier jou een afrekening. In die afrekening worden de eerder betaalde maandelijkse voorschotten in rekening gebracht en krijg je geld terug of betaal je een som bij, afhankelijk van de hoeveelheid energie die je werkelijk verbruikt hebt. Het is dus belangrijk dat je voorschot zo goed mogelijk wordt ingeschat.

Lees hier hoe je jouw afrekening het best leest.

Goed om weten

Gewoonlijk krijg je op het moment van je afrekening een nieuw voorschot voorgesteld. Dit nieuw voorschot is beter afgestemd op je jaarlijks verbruik, zodat je bij je volgende afrekening geen groot bedrag hoeft bij te betalen of terug moet krijgen.

Goed om weten

Jouw afrekening is niet hetzelfde als een eindafrekening. Deze krijg je enkel als je verhuist of van leverancier verandert. Een afrekening daarentegen ontvang je ieder jaar, ook als je niet verhuist of bij dezelfde energieleverancier blijft.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Thomas

Ik ben als business development manager continu bezig met de evolutie van de energiewereld. Verwacht je dus regelmatig aan een update van dit artikel. Heb je nu al een opmerking of wil je meer weten? Ik sta voor je klaar.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?