Energie bij je thuis

Waar vind je je meterstanden?

Pjotr
Pjotr
Om te beginnen, ga je op zoek naar je gas- en elektriciteitsmeter. Meestal vind je die terug in de kelder of garage. Gevonden?

Voor elektriciteit moet je je aandacht erbij houden, aangezien je eerst moet kijken of je een meter hebt met één (enkelvoudige meter) of twee tellers (tweevoudige meter), en ze dan correct aflezen. De meterstanden aflezen voor gas, is gemakkelijker: er is altijd maar één teller op je meter.

Goed om weten

Verwar je meternummer niet met je meterstand. Elke gas- en elektriciteitsmeter heeft een uniek nummer dat je onderaan terugvindt. De meterstand vind je dan weer bovenaan op de meter terug en wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur) voor elektriciteit of (kubieke meter) voor gas.

Een enkelvoudige meter voor elektriciteit

1/ Je wil natuurlijk de meterstanden doorgeven van jouw eigen meter. Zeker in appartementsgebouwen, kan dit al eens verwarrend zijn. Als je een brief van de netbeheerder hebt ontvangen, vergelijk je dus best eerst het meternummer op de brief met de laatste vier cijfers van het nummer op de meter. In dit voorbeeld is dat 0331. Zo ben je zeker dat je de meterstanden van de juiste meter afleest.

2/ Om de meterstand te noteren, hoef je enkel te kijken naar de cijfers voor de komma. In dit voorbeeld is de meterstand 53562 kWh. Dat cijfer geef je door.

Een tweevoudige meter voor elektriciteit

1/ Je wil natuurlijk de meterstanden doorgeven van jouw eigen meter. Zeker in appartementsgebouwen, kan dit al eens verwarrend zijn. Als je een brief van de netbeheerder hebt ontvangen, vergelijk je dus best eerst het meternummer op de brief met de laatste vier cijfers van het nummer op de meter. In dit voorbeeld is dat 0530. Zo ben je zeker dat je de meterstanden van de juiste meter afleest.

2/ Een elektriciteitsmeter met twee tellers heeft twee meterstanden: één voor je dagverbruik en één voor je nachtverbruik. Om de meterstand te noteren, hoef je enkel te kijken naar de cijfers voor de komma. In dit voorbeeld is de meterstand 63221 kWh voor je dagverbruik, en 43237 kWh voor je nachtverbruik. Die cijfers geef je door.

Goed om weten

Een tweevoudige meter betekent niet altijd een tweevoudig tarief (dag - en nachttarief). Dit type meter kan ook gekoppeld zijn aan een enkelvoudig tarief. Indien je twijfelt of wil veranderen van meter, contacteer je je netbeheerder.

Een gasmeter

1/ Je wil natuurlijk de meterstanden doorgeven van jouw eigen meter. Zeker in appartementsgebouwen, kan dit al eens verwarrend zijn. Als je een brief van de netbeheerder hebt ontvangen, vergelijk je dus best eerst het meternummer op de brief met de laatste vier cijfers van het nummer op de meter. In dit voorbeeld is dat 5542. Zo ben je zeker dat je de meterstanden van de juiste meter afleest.

2/ Om de meterstand te noteren, hoef je enkel te kijken naar de cijfers voor de komma. De stand van je gasmeter kan maximaal bestaan uit vijf cijfers voor de komma. In dit voorbeeld is dat 14257 . Dat cijfer geef je door.

Een digitale meter

Met een digitale meter hoef je je meterstanden niet meer te noteren. De netbeheerder beschikt automatisch over jouw verbruiksgegevens en stuurt deze door naar je energieleverancier. Handig!

Goed om weten

Als je energie-afnemer bent bij Bolt, kan je je meterstanden doorgeven via je online klantenzone My Bolt, om een nauwkeurigere inschatting te krijgen voor je maandelijks voorschot. In dat geval moet je deze ook met een digitale meter zelf invullen.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Pjotr

Ik sta als customer care manager dag en nacht klaar om al jullie vragen rond energie te beantwoorden. Opmerkingen of vragen over dit artikel? Daarvoor kan je ook bij mij terecht.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?