Groene energie

Welke duurzame investeringen zijn de moeite waard?

Pjotr
Pjotr
De hoge energieprijzen, menig Belg ligt er ’s nachts wel eens wakker van. Tegelijkertijd is dit misschien wel hét moment om het over een andere boeg te gooien en voluit te kiezen voor duurzame oplossingen. Niet enkel de planeet, maar ook je portemonnee heeft er baat bij. Zeker nu wanneer de energie- en gasprijzen ongeziene toppen scheren.

Energiebesparende tips helpen je een eind op weg om de kost van je energiefactuur te drukken, maar leg alvast een spaarpotje aan om ook op de lange termijn wat te ondernemen. Wij sommen voor jou de duurzame investeringen op die de moeite waard zijn.

Isolatie 

Allereerst, isoleer je woning goed. Je gooit je geld – letterlijk – door ramen en deuren wanneer er warmte kan ontsnappen. Investeer dus in een extra laag isolatie op je muren, vloer en dak. De overheid moedigt je zelfs aan met mooie premies. Op de website van het Vlaams, Brussels en Waals gewest vind je de voorwaarden terug. Premies kunnen je het nodige duwtje in de rug geven om te durven springen.

Zonnepanelen 

Zodra er geen warmte meer ontsnapt, is het tijd voor een volgende stap: zelf je energie opwekken. Leg zonnepanelen op je dak als je kan en verdien ze op amper vier jaar tijd terug. Vier jaar? Ja, want door de hoge energieprijzen daalde de gemiddelde terugverdientijd van 8 à 10 jaar naar 4 jaar. En ook voor de plaatsing van zonnepanelen door een erkend installateur voorziet de Vlaamse, Brusselse en Waalse overheid een eenmalige investeringspremie. 

Warmtepomp

Liggen er al zonnepanelen op je dak? Heb je dan al eens aan een warmtepomp gedacht? Zo’n pomp onttrekt warmte uit de lucht of het (grond)water, waarmee je daarna je huis elektrisch kan verwarmen. Een duurzaam alternatief voor je traditionele gasboiler, zeker als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt. 

Thuisbatterij

Gooi jij ook heel wat opgewekte energie op het net? Met een thuisbatterij kan je jouw ongebruikte zonne-energie opslaan, zodat je die ook kan gebruiken als de zon niet schijnt. Ideaal als je bijvoorbeeld rijdt met een elektrische wagen en die ’s nachts wil opladen. Meer weten over de thuisbatterij? Je vindt alle informatie in dit artikel.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Pjotr

Ik sta als customer care manager dag en nacht klaar om al jullie vragen rond energie te beantwoorden. Opmerkingen of vragen over dit artikel? Daarvoor kan je ook bij mij terecht.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?