Groene energie

Wat is zonne-energie?

Aline
Aline
Ideeën over de kracht en energie van de zon zijn eeuwenoud. Al bij de Griekse filosofen, zoals Aristoteles, vinden we gedachtegoed over het nut van zonnekracht en zonnewarmte, terwijl ook de Romeinen de energie van de zon benutten om hun huizen en badhuizen te verwarmen. En zeg nu zelf, als een warm zonnetje op je gezicht schijnt, krijg je toch ook tonnen energie?

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie afkomstig van de zon, in de vorm van warmte en licht. Zonne-energie is een verzamelterm voor verschillende technologieën om de energie in zonlicht om te zetten in andere, meer bruikbare vormen van energie. Het meest bekende voorbeeld zijn zonnepanelen, maar je kan ook zonne-energie opwekken aan de hand van een zonneboiler of zonnetoren. 

Wist je ook dat de zon de basis is voor alle andere hernieuwbare energiebronnen? De zon laat de wind immers waaien, doet planten en bomen groeien, houdt de waterkringloop op gang, verwarmt de bodem, de lucht én het water. Lang leve de zon!

Hoe werkt het?

Zonne-energie wordt opgewekt via zonnecellen in zonnepanelen. Een zonnecel bevat alle onderdelen die nodig zijn om zonlicht om te zetten in energie. Als je zestigtal zonnecellen verzamelt krijg je een zonnepaneel. De zonnecellen zijn dus de kleinere vierkantjes die je op een zonnepaneel kunt zien. Tegenwoordig zie je zonnepanelen op daken liggen in elk dorp. Een zonnepaneel wordt met een moeilijk woord ook wel fotovoltaïsche cel of PV-cel genoemd. 

Zonnecellen bevatten alle onderdelen die nodig zijn om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Zonnepanelen combineren en sturen de energie-output.

Zonnepanelen zijn gemaakt van materiaal, dat alleen stroom geleidt als er licht op valt. Wanneer de zon schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dit heet gelijkstroom. Met behulp van een omvormer wordt deze stroom vervolgens omgezet in wisselstroom. Wisselstroom is de elektrische stroom zoals we hem het best kennen: het soort elektriciteit dat uit je stopcontact komt. 

De werking van zonne-energie is in de basis dus altijd dezelfde: het gaat om zonnecellen die licht absorberen en de lichtenergie omzetten in elektrische energie. 

"We focusten in eerste instantie op duurzame voeding en de recyclage van ons afval. Ook groene energie trok al snel onze aandacht, aangezien we heel wat elektriciteit verbruiken voor onze opleidingen, bijvoorbeeld in de keukens en de kapsalons. We zijn gaan kijken hoe we dat konden aanpakken en al snel bleken zonnepanelen een mooie én duurzame investering."
- Mieke, directeur middelbare school Maricolen en opwekker bij Bolt
Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Aline!

Voor Bolt kruip ik als freelancer regelmatig in mijn pen. Met dit artikel maak ik je wegwijs in de complexe wereld van energie. Loop je toch nog verloren? Neem dan contact met ons op.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?