Alles over zonnepanelen

Welke fiscale voordelen zijn er verbonden aan zonnepanelen?

Thomas
Thomas
De krant kopte in 2021: “Vlaamse Overheid schaft terugdraaiende teller af.” Boosheid alom bij de gemiddelde Vlaming, want er verdwenen enkele voordelen voor eigenaars van een zonnepaneleninstallatie. Zijn er in 2022 dan nog fiscale voordelen verbonden aan de plaatsing van zonnepanelen?

We gaan even terug in de tijd. Installeerde jij zonnepanelen voor eind 2020 dan kon je kiezen voor een terugdraaiende teller. Wanneer je een energie-overschot op het net injecteerde, draaide je meter terug, daardoor kon het dat je verbruikte stroom en je geïnjecteerde stroom gelijk was aan nul. Je ontving van je leverancier een nulfactuur. Je betaalde wel een prosumententarief voor het gebruik van het elektriciteitsnet, maar die kost verdween in het niets ten opzichte van de besparing die je met je zonnepanelen deed.

In 2021 verdween de terugdraaiende teller. Geen paniek, want er kwamen enkele nieuwe voordelen in de plaats om jou toch te motiveren en financieel te ondersteunen om te kiezen voor zonnepanelen:  

Het capaciteitstarief 

Met de afschaffing van de terugdraaiende teller verdween ook het prosumententarief, dat betekent – afhankelijk van je woonplaats en het vermogen van je installatie – een jaarlijkse besparing van €250 à €400.

Daarnaast doet het capaciteitstarief dit jaar (2022) zijn intrede. Je bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsnet zullen ze voortaan berekenen op basis van je piekverbruik: hoe minder je het netwerk belast, hoe minder je betaalt. En zonnepanelen kunnen die piek enorm doen dalen en dat is dan weer voordelig voor jouw portemonnee!  

Een éénmalige premie

Om tegemoet te komen aan Vlamingen die na 2020 zonnepanelen willen plaatsen, trok Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir 32 miljoen euro uit. Je kan tot en met eind 2024 genieten van een eenmalige premie op basis van het totale vermogen van je installatie uitgedrukt in kiloWattpiek (kWp).

Goed om weten

Het bedrag dat je kan terugtrekken als je zonnepanelen plaatst, daalt elk jaar met een kwart. Concreet ziet dat er zo uit:

Zonnepanelen premie

Vermogen202220232024
1 kWp225 EUR150 EUR75 EUR
2 kWp450 EUR300 EUR150 EUR
3 kWp675 EUR450 EUR225 EUR
4 kWp900 EUR600 EUR300 EUR
5 kWp1012,5 EUR675 EUR337,5 EUR
6 kWp1125 EUR750 EUR375 EUR

Je kan de aanvraag voor de premie indienen bij je netbeheerder wanneer je melding doet van je zonnepaneleninstallatie. Natuurlijk moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen om recht te hebben op de subsidie: 

1/ Je installatie is gekeurd na 1 januari 2021.

2/ Je woning is aangesloten op het elektriciteitsnet.

3/ Het maximale vermogen van de omvormer mag de 10 kVA (kilovoltampère) niet overschrijden.

4/ Een erkend installateur met RESCert-certificaat moet de zonnepanelen plaatsen.

5/ Enkel zonnepanelen op het dak van de woning komen in aanmerking. Je ontvangt dus geen subsidie voor installaties in de tuin door middel van een grondopstelling.

6/ De bouwaanvraag van je woning dateert van voor 2014.

7/ De premie mag niet meer bedragen dan 40% van het te betalen bedrag op je factuur.

Indirecte steunmaatregelen 

Is je privéwoning ouder dan tien jaar? Dan kan jij beroep doen op een verlaagd BTW-tarief van 6% wanneer je zonnepanelen laat plaatsen door een erkend installateur. Helaas geniet je niet van dat voordelige tarief en betaal je dus 21% BTW als je woning jonger is dan 10 jaar. 

En ook groene leningen worden volop gepromoot bij de banken. Je kan voor je zonnepanelen dus aan een heel gunstig tarief lenen.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Thomas

Ik ben als business development manager continu bezig met de evolutie van de energiewereld. Verwacht je dus regelmatig aan een update van dit artikel. Heb je nu al een opmerking of wil je meer weten? Ik sta voor je klaar.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?