Alles over zonnepanelen

Welke factoren beïnvloeden de opbrengst van mijn zonnepanelen?

Aline
Aline
De opbrengst van je zonnepanelen wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en duidt de hoeveelheid energie, die wordt opgewekt door de zonnepanelen, aan. De opbrengst varieert en is afhankelijk van een aantal elementen.

Het aantal zonnepanelen  

Het spreekt voor zich: tien panelen wekken meer zonne-energie op dan één paneel. 

Het aantal zonuren

Hoe meer zon, hoe hoger je opbrengst. Dit kan verschillen van regio tot regio (westen vs. oosten). Wij wonen in een klein land, dus hier in België is het verschil te verwaarlozen.

Wel goed om weten, is dat zonnepanelen ook energie opwekken bij indirect zonlicht. Natuurlijk is je opbrengst hoger, wanneer de zon schijnt. En de temperatuur is ook belangrijk. Je opbrengst is het hoogst bij een aangename 25 graden. Bijgevolg is schaduw een boosdoener, die een negatief effect heeft op je opbrengst. Denk aan een lantaarnpaal, boom, schoorsteen,… 

Het type zonnepaneel

De weersomstandigheden heb je niet te kiezen, maar het type zonnepaneel wel! Sommige panelen zijn wat duurder, maar je krijgt er een hogere opbrengst voor in de plaats. Ideaal dus voor een klein dak. Andere panelen hebben een lager rendement, maar zijn dan weer goedkoper. Het overwegen waard bij een groot dakoppervlak.

De oriëntatie van het zonnepaneel

Je wekt het meeste energie op, wanneer je je zonnepanelen plaatst op een zuidgericht dak. Wanneer je zonnepanelen naar het oosten of westen zijn georiënteerd, kunnen ze tot 20% minder opbrengst leveren.

Goed om weten

Als je zonnepanelen wil plaatsen, kan je best een professionele installateur onder de arm nemen. Die doet het denkwerk voor jou! Op de website van RESCert staat de lijst van gecertificeerde installateurs van fotovoltaïsche zonne-energiessystemen in Vlaanderen. Je kan de panelen ook zelf plaatsen, maar voor de ‘eenmalige investeringspremie vanaf 2021’ moet de installatie wel geplaatst of gevalideerd wordt door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Aline!

Voor Bolt kruip ik als freelancer regelmatig in mijn pen. Met dit artikel maak ik je wegwijs in de complexe wereld van energie. Loop je toch nog verloren? Neem dan contact met ons op.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?