Alles over zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Charlotte
Charlotte
Je hebt beslist om zonnepanelen te installeren? Super! Maar hoeveel panelen heb je nu nodig om zelfvoorzienend te zijn en wat is de opbrengst per jaar? Nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van zonnepanelen? Lees dan dit artikel.

Stap 1 - Ken je verbruik! 

Om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het vooreerst belangrijk om jouw stroomverbruik te kennen. Volgens de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, verbruikt een gezin gemiddeld 3500 kWh of kilowattuur per jaar. Je kan zelf kijken op je laatste jaarafrekening of dat overeenkomt met jouw woonsituatie. Op deze afrekening vind je het jaarlijkse verbruik dat is opgemeten door de netbeheerder. Vind je je verbruik niet meteen terug of kan je niet uit aan de wirwar aan cijfers en afkortingen? Hier leggen we uit hoe je jouw jaarafrekening leest.

Ben je net verhuisd of denk je dat jouw laatste jaarafrekening niet representatief is voor de komende jaren? Geen probleem, je kan ook zelf je verbruik laten inschatten.

Goed om weten

Sta bij de aankoop van zonnepanelen even stil bij de toekomst. Wil je ook investeren in een waterpomp? Of ben je van plan over te schakelen naar een elektrische wagen? Dit soort beslissingen beïnvloeden jouw verbruik.

Goed om weten

Dankzij de digitale meter kan jij de stroom, die je zelf niet verbruikt, verkopen aan anderen! Bij Bolt wordt je automatisch mini-opwekker als je zonnepanelen én een digitale meter hebt. Je wordt dan eerlijk vergoed voor de stroom die je op het net zet.

Stap 2 – Wat is de opbrengst van je zonnepanelen?

Uiteindelijk wil je precies genoeg zonnepanelen om je jaarlijks energieverbruik mee op te wekken. Maar zoals dat bij veel zaken gaat, zijn er verschillende soorten zonnepanelen op de markt, met een verschillend vermogen. Dat wil zeggen dat het ene zonnepaneel meer elektriciteit opwekt dan het andere. Van een type zonnepaneel dat veel stroom opwekt, heb je er dus minder nodig dan van een type dat minder stroom opwekt. Het standaard vermogen van één zonnepaneel op jaarbasis is 360 Wp. 

Wat? Wattpiek! Wp staat voor Wattpiek en is de meeteenheid, die wordt gebruikt om de opbrengst van je zonnepanelen uit te drukken. Het vertelt je hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken, onder de beste omstandigheden. Opgelet, deze opbrengst wordt zelden gehaald. Lees hier meer over de omstandigheden die de opbrengst van je zonnepanelen beïnvloeden. Kortom, een belangrijke factor om hier rekening mee te houden bij het vergelijken van zonnepanelen.

Stap 3 – Hoe ga ik van kWh naar Wp?

Je berekent het aantal zonnepanelen door je totale energieverbruik per jaar te delen aan de hand van een omrekenfactor. Deze omrekenfactor wordt bepaald door de VREG en bedraagt 0,89 (zie stap 4). Je kent intussen je verbruik, net zoals het vermogen van je zonnepanelen. Vermenigvuldig het maximaal vermogen (Wattpiek) van één zonnepaneel met 0,89 en je kent de opbrengst in kWh van één zonnepaneel, per jaar. 

Wattpiek zonnepaneel x omrekenfactor 0,89 = opbrengst in kWh/jaar

Deel nu je jaarlijks verbruik door het aantal kWh per zonnepaneel en je komt uit op het aantal zonnepanelen dat jij nodig hebt.

Jaarlijks verbruik in kWh / aantal kWh per zonnepaneel = aantal zonnepanelen  

Een voorbeeld. Een zonnepaneel van 290 Wp zal per jaar 258 kWh (290 Wp x 0,89 = 258 kWh) opleveren. Laten we ervan uitgaan dat jij per jaar gemiddeld 3500 kWh verbruikt, dan zul je minstens 13 (3500 kWh / 258 = 13,56) zonnepanelen op je dak moeten installeren om voor je eigen verbruik in te staan. En dan gaan we uit van een ideale situatie, waarbij je werkt met een digitale meter en een slimme thuisbatterij, zodat je zo veel mogelijk rendement haalt uit je zonnepanelen. Laat je steeds bijstaan door een expert.

Stap 4 – Omstandigheden 

Eerder spraken we al hoe de Wp staat voor de maximale hoeveelheid stroom van een zonnepaneel, onder de beste omstandigheden. Hoeveel kWh een zonnepaneel écht produceert is afhankelijk van de oriëntatie en helling van de zonnepaneleninstallatie, de weersomstandigheden en zelfs de afstand tot de evenaar. Tenslotte is ook de kwaliteit van de omvormer voor zonnepanelen belangrijk. Een omvormer zorgt er namelijk voor dat de stroom die door de zonnepanelen is opgewekt, wordt omgezet in bruikbare stroom.

We weten het, dit is véél informatie. Maar geen zorgen! Als je zonnepanelen wil plaatsen, kan je best een professionele installateur onder de arm nemen. Die doet het denkwerk voor jou! Op de website van RESCert staat de lijst van gecertificeerde installateurs van fotovoltaïsche zonne-energiessystemen in Vlaanderen. Je kan de panelen ook zelf plaatsen, maar voor de ‘eenmalige investeringspremie vanaf 2021’ moet de installatie wel geplaatst of gevalideerd wordt door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hey, ik ben Charlotte!

Ik schrijf regelmatig voor Bolt als freelancer. Dit artikel is er om je te helpen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?