Alles over zonnepanelen

Wie zijn de mini-opwekkers?

Aline
Aline
Via Bolt koop je je energie rechtstreeks bij lokale, groene opwekkers. Zij zijn de sterren van ons verhaal. Heb jij, als particulier met zonnepanelen en een digitale meter, een energie-overschot bij je thuis en injecteer je op het net? Dan word je bij Bolt automatisch mini-opwekker! Als mini-opwekker verkoop je je stroom via ons platform aan je buurman, tante of vriendin.

In het kort: wat betekent mini-opwekker zijn precies?

In Vlaanderen kan je als eigenaar van zonnepanelen vanaf januari 2021 vergoed worden voor de stroom die je zelf niet verbruikt en op het net zet. Hiervoor moet je wel een digitale meter hebben. Deze meter kan meten hoeveel stroom je exact op het net zet of ‘injecteert’. Als je aan deze voorwaarden voldoet, wordt je bij Bolt automatisch mini-opwekker. De zonne-energie van alle mini-opwekkers wordt verzameld en verkocht via ons platform. Zo kunnen anderen ook genieten van jouw zonne-energie!

"Ik vind het wel leuk dat ik nu via Bolt een gezicht kan plakken op de mensen die mijn elektriciteit gaan gebruiken. Goed dat het niet anoniem opgaat in de massa."
- Marie-Josee, eerste mini-opwekker bij Bolt

Hoeveel krijg je voor je opgewekte stroom?

Het tarief voor injectie is een variabele prijs, die de marktprijs voor energie volgt. Deze prijs wordt uitgedrukt in eurocent per KWh (kilowattuur) en zal bij Bolt normaal gezien rond de 4 eurocent per KWh schommelen. Dankzij de hoge energieprijzen dit najaar stijgt dit zelfs tot 20 eurocent.

Via Bolt willen we een eerlijke en transparante prijs aanbieden, net zoals we dat doen voor onze grotere opwekkers. Ook als mini-opwekker draag je immers rechtstreeks bij aan de verduurzaming van het stroomnet in België.

Hoe kunnen anderen stroom van de mini-opwekkers kopen?

Net zoals je stroom van onze andere energie-opwekkers kan kopen. Via onze website kan je je voorschot laten berekenen en zelf een opwekker kiezen. Kies in dat geval voor ‘De mini-opwekkers’.

Ja! Ik sluit me aan als mini-opwekker, maar ik heb nog geen digitale meter.

Geen zorgen! Jij kan zelf een aanvraag bij je netbeheerder indienen om over te schakelen naar een digitale meter. Zodra die installatie in orde is, word jij automatisch mini-opwekker. Je hoeft dit zelfs niet te laten weten via onze helpdesk. De netbeheerder brengt ons op de hoogte van de wijziging.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Aline!

Voor Bolt kruip ik als freelancer regelmatig in mijn pen. Met dit artikel maak ik je wegwijs in de complexe wereld van energie. Loop je toch nog verloren? Neem dan contact met ons op.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?