Interview

Paul van Pool Is Cool: ‘Het is tof om als zwembad voor waterenergie te kiezen.’

Thomas
Thomas

Paul Steinbrück woont en werkt in Brussel. Hij is architect en mede-oprichter van Pool Is Cool, de organisatie die er sinds 2014 naar streeft om openluchtzwemmen in Brussel mogelijk te maken. Voor de derde zomer op rij opent Pool Is Cool het openluchtzwembad FLOW in Anderlecht. Dit keer draait alles er via Bolt op waterenergie van de familie de Fabrickers uit Gougnies bij Charleroi.

FLOW gaat ondertussen zijn derde zomer in. Hoe is het idee voor een openluchtzwembad in Anderlecht ontstaan?

Paul: “In 2014 kenden we een hele warme zomer. Toen voelde ik echt een gemis naar een plek om in de buitenlucht te zwemmen. Bij mijzelf, mijn vrienden en zelfs vrienden van vrienden begon het idee te borrelen om daar iets aan te veranderen. Waar wij vandaan komen -  Frankrijk, Polen, Spanje, Italië - groeiden we op met openluchtzwemmen. Door onze achtergrond in architectuur en stedenbouw hadden we bovendien voldoende kennis over hoe een stad ontstaat, zich ontwikkelt en wie belangrijke stakeholders zijn. We konden onze ideeën dus duidelijk communiceren en visualiseren.”

En zo werd Pool Is Cool geboren?

“Klopt. Vanaf het begin deden we onderzoek naar waar en hoe openluchtzwemmen in Brussel mogelijk zou kunnen zijn. We combineerden dat met korte acties in de stad. Daarna volgden ook wat langere projecten, maar eigenlijk waren we niet van plan om zelf ooit een zwembad te bouwen. Zo’n publieke voorziening zou door een overheid moeten worden opgezet. Toen dat initiatief uitbleef, besloten we om daar zelf iets aan te veranderen. Met FLOW wilden we vooral een sociale rol vervullen: het moest een dwarsdoorsnede worden van de maatschappij.”

"Klant zijn bij Bolt is een plezante ervaring: je voelt dat er een goed en gedreven team achter werkt. "

Hoe reageren de buurtbewoners op FLOW?

“Ze vinden het enorm gezellig en zijn trots dat er zo’n initiatief bestaat in hun buurt. Door FLOW staat de wijk nu op de kaart als een plek waar je iets heel speciaals kunt doen. Van zodra de mensen in het water zitten, beginnen ze bovendien te dromen over wat nog allemaal zou kunnen in de stad.”

Wat doet FLOW zoal om de ecologische voetafdruk te beperken?

“We filteren ons water op een ecologische manier, met planten en micro-organismen in plaats van chloor. Dat wilden we al doen vanaf de start, maar de wetgeving liet dat destijds nog niet toe. We zijn dan ook trots dat we hebben meegeholpen om er een nieuwe zwembadwetgeving door te krijgen: sinds 2023 is het mogelijk om biologisch te filteren. We zijn ook klant bij Bolt, waardoor alles op groene stroom draait. Die komt van een waterkrachtcentrale nabij Charleroi.”

Hoe ben je bij Bolt terechtgekomen?

“Elektriciteit komt niet zomaar uit de muur, maar ergens vandaan. Daarom gingen we bewust op zoek naar een leverancier die paste bij ons verhaal. We reikten uit naar een medewerker van Bolt die ooit deelnam aan een van onze workshops en zo zijn we uiteindelijk een tevreden afnemer geworden. Dat is een plezante ervaring: je voelt dat Bolt een goed en gedreven team heeft.”

Waarom vind je het belangrijk om via Bolt energie te krijgen?

“We willen tonen dat zwembaden niet per se energierovend hoeven te zijn, althans niet op een klassieke manier. Je kan het ook ecologisch verantwoord organiseren. Dat we voor waterenergie kunnen kiezen, maakt het verhaal extra mooi.”

Welke boodschap geef je graag mee aan toekomstige FLOW-bezoekers?

“Openluchtzwemmen is mogelijk én het is de moeite! Grote glijbanen en verwarmde banen kunnen tof zijn, maar het kan ook veel eenvoudiger. De belevenis van het water op zich is al uniek, zeker in de stad. Zelfs samen in het koud water springen, is heel tof.”

FLOW is al zeker tot 3 september elke dag open van 12u15 tot 19u. Meer info en een zwemsessie reserveren doe je hier.

Meer lezen?