Nieuws

Alle podia van Sfinks Mixed op zonne-energie

Dorien
Dorien

Bolt schakelt de podia van Sfinks Mixed over op lokale, groene stroom. Het energieplatform installeerde een mobiele zonne-installatie dat alle podia van groene stroom voorziet. In combinatie met een batterij, die de zonne-energie opslaat op momenten waarop er niet gespeeld wordt.

"Op Sfinks proberen we de ecologische voetafdruk van het festival elk jaar te verkleinen. Al in 2015 wonnen we de GroenEvent Award van OVAM voor onze inspanningen. We zoeken elk jaar nieuwe uitdagingen om het festival duurzamer te maken. Toen Bolt ons contacteerde om Sfinks Mixed over te schakelen op groene stroom hebben we dan ook niet lang getwijfeld. Via Bolt nemen we zo een nieuwe grote stap in de goede richting, door de podia over te schakelen op zonne-energie. Binnen drie jaar willen het volledige festival op groene stroom."
- Geert Vanrijkelen, organisator van Sfinks

De opzet van Sfinks Mixed zoals we het kenden met een grote tent voor het hoofdpodium en een voor het clubpodium is nog niet terug van weggeweest. Net als bij de editie vorig jaar is het hoofdpodium een open air stage. Het verschil in energieverbruik is daardoor moeilijk in te schatten. Door de dieselgeneratoren voor de podia te vervangen en over te schakelen op zonne-energie, de batterij en netstroom, verwachten Bolt en Sfinks 80% van de CO2-uitstoot te kunnen besparen. Er werden 72 zonnepanelen geplaatst, goed om zo'n 1000 kWh op te wekken tijdens het festival. Dat staat gelijk aan een derde van het jaarverbruik van een gemiddeld gezin.

"Wereldwijd nemen festivals en evenementen het voortouw in het zoeken naar innovatieve en duurzame oplossingen. Toch zijn dieselgeneratoren nog vaak de meest gebruikte bron om elektriciteit op te wekken: goed voor 75% van de volledige voetafdruk van een festival. Daar wil Bolt verandering in brengen. Door over te schakelen op groene stroom, kunnen we samen met de organisatoren een grote impact maken op het klimaat."
- Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt

Bolt is het eerste energieplatform in België waarbij je rechtstreeks je stroom koopt van lokale, groene opwekkers. Zo wil het platform het stroomnet in België écht duurzaam maken. Die filosofie trekt het bedrijf ook door in andere sectoren, zoals het vergroenen van de festivals en evenementen in België. Daarmee begon het in 2020 met de stroomvoorziening van Camping Belgica en vorig jaar draaide Werchter Parklife op hernieuwbare energie. Dit jaar werkt het energieplatform samen met Rock Werchter, Boomtown en Sfinks Mixed.

Je kan de mobiele zonne-installatie van Bolt op Sfinks Mixed bewonderen, achter het hoofdpodium op de festivalweide. Het festival vindt plaats van donderdag 28 juli tot zondag 31 juli.

Lees meer