Nieuws

De Repair Shop in Bokrijk volledig op groene stroom via Bolt

Dorien
Dorien

Het openluchtmuseum in Bokrijk opende afgelopen weekend weer haar deuren. Sinds kort zijn daar opnieuw opnames gestart voor een tv-programma, gemaakt door Warner Bros ITVP België. De volledige productie draait op lokaal opgewekte stroom. Daarvoor installeerde energieplatform Bolt zo’n 70 zonnepanelen op een weide in het openluchtmuseum.

Lokaal opgewekte stroom

Een tv-productie vraagt natuurlijk om stroom: van licht tot geluid. En dat is niet zomaar overal in het openluchtmuseum voor handen. Om ervoor te zorgen dat er niet onnodig dieselgeneratoren staan te draaien in de groene omgeving van Bokrijk, werkt Warner Bros ITVP België samen met energieplatform Bolt. Bolt installeerde een tijdelijk zonnepanelenpark én een batterij op een weide naast de schuur waar de opnames plaatsvinden. In totaal staan er zo’n 70 zonnepanelen die gemiddeld 75 kWh per dag opwekken. Daarmee kan de volledige productie van stroom worden voorzien en wordt er heel wat CO2 uitgespaard.

De samenwerking tussen Warner Bros ITVP België en Bolt kwam er doordat het productiehuis op zoek ging naar duurzame manieren om het programma te maken. Het programma staat zelf in thema van duurzaamheid: het herstelt oude voorwerpen met een sentimentele waarde.

"Door de volledige productie op zonnestroom te kunnen maken, trekken we het ecologische aspect van het programma verder door in de praktijk. Dieselgeneratoren horen niet thuis in deze setting."
- Vera Grootaers, producer bij Warner ITVP België

Wegens succes verlengd

Vorig jaar werkten Bolt en Warner Bros ook al samen met het openluchtmuseum in Bokrijk voor de opnames van het programma. Gezien het succes, wordt het dit jaar opnieuw gedraaid. Van maart tot juni wordt één van de schuren in het openluchtmuseum omgetoverd tot een tv-set in de authentieke sfeer van het museum. Die schuur stond ooit op een hoeve in Lo, in West-Vlaanderen, en werd verplaatst naar het Limburgse openluchtmuseum.

"Vorig jaar werd er zo’n 1800kWh aan stroom verbruikt, dat is te vergelijken met wat een gemiddeld gezin op een half jaar tijd verbruikt. Met een dieselgenerator had dat zo’n 1800 liter verbruikt hebben, goed voor 5 ton CO2-uitstoot. Hiermee kan je zo’n 5 keer van Brussel naar New York vliegen of 22.000 km afleggen met een middenklasse wagen. Dat hebben we nu dus voor 100% uitgespaard."
- Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt

Duurzame stroom voor iedereen

Bolt wil het stroomnet in België écht duurzaam maken. Niet alleen bij mensen thuis, maar ook in andere sectoren, zoals het vergroenen van de festivals en evenementen in België. Daarmee begon het in 2020 met de stroomvoorziening van Camping Belgica, het radioprogramma van Studio Brussel. Door de combinatie van mobiele zonnepanelen en een batterij kunnen zo’n producties volledig op groene stroom draaien. het jaar nadien draaide Werchter Parklife op hernieuwbare energie. In de zomer van 2022 sloegen Bolt en Rock Werchter opnieuw de handen in elkaar én nam Bolt de stroomvoorziening op Sfinks Mixed en de productie van Warner Bros in Bokrijk voor zijn rekening. 

"Dit is een win-win voor alle partijen. Warner Bros ITVP België is een trendsetter in de industrie qua maatschappelijk engagement. En het openluchtmuseum in Bokrijk heeft geen last van uitlaatgassen of lawaai van vervuilende dieselgeneratoren. Hierdoor kunnen we samen de broodnodige transitie naar groene stroom vooruit duwen."
- Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt

Je kan de zonnepanelen bewonderen in het openluchtmuseum Bokrijk tot eind juni.

Lees meer