Nieuws

Grootste mobiele zonne-installatie ter wereld voorziet Sfinks van streekstroom

Dorien
Dorien

Een nieuwe editie van Sfinks Mixed in Boechout ging van start. De grootste editie tot hiertoe: met meer podia én meer groene stroom. Want de grootste mobiele zonne-installatie ter wereld voor festivals en evenementen zal er lokale, groene stroom voorzien. De zonne-installatie van Bolt rijdt deze zomer rond naar verschillende locaties. Sfinks is het eerste grote festival in provincie Antwerpen waar die neerstrijkt. Daar zal de installatie de volledige Kidz Village, silent disco en infostand van zonne-energie voorzien.

De helft van het festival dieselvrij

Voor het tweede jaar op rij werkt Sfinks samen met energieplatform Bolt om het festival van lokale, groene stroom te voorzien. Dit jaar grootser dan ooit met 104 zonnepanelen, netstroom en twee batterijen om de stroom op te slaan. In totaal zijn dat 32 meer zonnepanelen dan vorig jaar, goed om zo'n 1000 kWh op te wekken tijdens het festival. Dat staat gelijk aan een derde van het jaarverbruik van een gemiddeld gezin.

"Sfinks slaagt er elk jaar in om de ecologische voetafdruk van het festival zoveel mogelijk te verkleinen. We reduceren het stroomverbruik op het festival elk jaar en gebruiken zo veel mogelijk lokale groene stroom. Sinds vorig jaar werken we ook samen met Bolt. Zo kunnen we het gebruik van dieselgeneratoren verminderen. We dromen van een festival dat enkel nog groene stroom verbruikt."
- de organisatie van Sfinks

Bolt’s zonne-installatie in het kort:

  • Een oppervlakte van 170m2 aan zonnepanelen

  • 104 zonnepanelen in totaal

  • Draait mee met de zon

  • Levert 150 à 200 kWh aan stroom

  • Batterij-capaciteit van 55 kWh

  • Ontplooid uit een 13m lange container

"In onze zoektocht naar nieuwe, efficiënte oplossingen stootten we op de Solar Container van Marc en zijn familiebedrijf Jans uit Hoeselt, zij bouwden de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie om festivals en evenementen van groene stroom te voorzien. Met een oppervlakte van 170m2 aan zonnepanelen kan de installatie zo’n 150 à 200 kWh per dag - afhankelijk van het weer - aan stroom opleveren. De opgewekte stroom kan eveneens worden opgeslagen in de ingebouwde batterij van 55 kWh."
- Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt

De Solar Container rijdt deze zomer rond om verschillende evenementen van lokaal opgewekte stroom te voorzien. Van Boomtown op de Gentse Feesten tot Sfinks Mixed, maar ook kleinere evenementen zoals Zanzibar in Dilbeek en Zuiderbad in Hofstade.

Lees meer