Interview

Anneleen van House Raccoon: ‘Bio-energie is voor mij de meest circulaire manier van energie opwekken’

Aline
Aline

Anneleen en Nathan gaven hun job als apotheker en consultant op om een eigen decomerk uit de grond te stampen. De fraaie potten, vazen en andere interieurobjecten lijken zo uit de showroom van een of ander Scandinavisch merk te komen, maar zijn wel degelijk met liefde handgemaakt in hun atelier in Antwerpen. Kneden, bouwen, mixen, gieten en zelfs 3D-printen doen ze op groene Bolt-energie. Dit energierijke (heb je ‘m?) koppel inspireert en motiveert om van de wereld een mooiere en groenere plek te maken… Een interview met frontvrouw Anneleen!

Hé Anneleen. Kan je kort vertellen wat House Raccoon juist is?

House Raccoon is een totaalproject. We hebben een eigen studio shop in het hartje van Mechelen, waar mensen onze producten of DIY-kits kunnen kopen of een workshop ‘terrazzo’ kunnen volgen, en een atelier in Antwerpen. We kozen voor een pand op Het Eilandje met een gigantisch raam waar voorbijgangers kunnen kijken hoe onze producten worden bedacht, ontwikkeld en verpakt. We willen elke stap van het proces tonen.

Dat is heel wat! Waarom vind je die transparantie zo belangrijk?

Wij willen vooral inzetten op onze webshop. Om het verschil te kunnen maken met grote spelers moet je daarom een ‘A tot Z’-verhaal brengen. Wie ben je? Wat doe je, en waarom? Dat soort dingen. Ik ben zelf ook steeds op zoek naar transparante partners, of het nu gaat over de persoon die onze grondstoffen produceert tot de leverancier van onze energie. Dat was ook de reden dat ik koos voor Bolt. Jullie leveren écht groene energie.

Was je al langer bezig met groene energie?

Ja. De eerste twee jaar hebben we financieel gestruggled, dus toen lagen onze prioriteiten elders. Maar vanaf het moment dat het kon, zijn we overgeschakeld. Geen spijt van, hoor!

house-raccoon-anneleen.jpg

Hoe ben je dan bij Bolt terechtgekomen?

Britt Buseyne (@sustainabrittly) is iemand die mij inspireert op vlak van duurzaam denken. Ze durft zich kritisch uitlaten over bepaalde zogenaamde ‘ecologische’ initiatieven en schetst het volledige plaatje. Weer dat transparante, zie je? Toen ze me DM’de dat we met House Raccoon naar Bolt moesten overschakelen, hebben we niet getwijfeld.

Heb je een idee wie je opwekker is?

Ik heb er zelfs drie! Ons pand in Mechelen draait op twee verschillende energiekringen en dan hebben we ook nog ons atelier in Antwerpen. Vandaar. Ik ken niet meer alle namen uit mijn hoofd, maar ik weet nog wel dat ik eerst heb gefilterd op bio-energie. Het idee dat je met afvalproducten iets nieuws kan maken – zoals energie – is iets wat we bij House Raccoon ook nastreven. Daarnaast wilde ik het liefst een familie. Waarom? Omdat dat toch wat persoonlijker aanvoelt als een multinational.

Met het kiezen voor eerlijke energie doe je al een enorme duit in het zakje, maar hoe draag je nog je steentje bij?

Per verkocht product of per workshopdeelnemer planten we één boom. We hebben al heel wat organisaties versleten, oeps. Of ze waren niet transparant genoeg of ze werkten met te veel tussenpersonen, of ze plantten de bomen op de meest random plekken. Gelukkig is er Trees for the Future. Als we iets doen, willen we het goed doen! Ook leuk, we hebben zakken vol kurk klaar staan voor het Belgische Captain Cork, die kunnen er wel wat mee. En thuis eten we veel vegetarisch vlees. Er is zoveel lekkers op de markt tegenwoordig, dat ik niet begrijp waarom je nog (veel) vlees zou consumeren.

Zie je de toekomst ook groenkleurig in?

Hm, eigenlijk ben ik een beetje sceptisch, maar dan ‘onder de radar’. Want op het moment dat je aarzelt, straal je dit af op anderen en denken die al snel ‘inderdaad, het is toch te laat’. Nathan leest in zijn vrije tijd veel boeken over dit soort topics en mijn schoonzus doctoreert in plastiek verpakkingen en circulaire economie. Zij scholen me bij. Handig, want ik doe ook graag andere dingen in mijn vrije tijd (knipoogt).

Heb je nog een tip voor ons?

Bewaar vooral die persoonlijke touch. En blijf investeren in middelen om jullie verhaal naar de buitenwereld te brengen. Ik zie jullie nog te weinig! Mijn ‘trotse afnemer bij Bolt’-sticker siert onze etalageruit maar mensen kennen het niet. Soms geloven ze zelfs nog dat het ‘iets louche’ is omdat ze jullie niet terugvinden op alle grote energiewebsites*.

Ten slotte, welke groene uitvinding zou de wereld vooruithelpen?

Wat leuk om hierover na te denken. Wat denk je van extreem snel groeiende bomen? Die ook nog eens extreem veel CO2 opnemen? En als je dan een boom kapt voor hout, groeien ze meteen terug. Hoe cool zou dat zijn?

Bedankt voor je tijd!

*Bolt kiest ervoor om geen prijsspeler te zijn en plaatst zichzelf doelbewust niet op deze ‘grote energiewebsites’, die vaak commercieel zijn. Als leverancier moet je daarbovenop betalen om in deze ranking te staan.

Nog op zoek naar cadeau-inspiratie? #kooplokaal bij House Raccoon in de winkel (Guldenstraat 21, 2800 Mechelen) of via de webshop op www.houseraccoon.com

Meer lezen?