Dominique, Kathleen, Nicolas en Thomas
WindenergieGistel

Dominique, Kathleen, Nicolas en Thomas

In het kort

  • windenergie
  • landbouwbedrijf dat zoekt naar innovatieve oplossingen
  • stroom voor 6 huishoudens

Dominique is een geëngageerde boer, de klok rond. Overdag steekt hij de handen uit de mouwen in zijn stallen, ’s avonds zetelt hij als secretaris in de Landelijke Gilde, en ’s nachts denkt Dominique na hoe hij zijn ecologische voetafdruk kan verkleinen. Als hij er nog wat mee kan verdienen, is zijn enthousiasme helemaal compleet. Enter de kleine windturbine, een gesubsidieerd initiatief waar Dominique meteen voor te vinden was. “Sommige boeren zijn trots op hun nieuwe tractor, ik op mijn nieuwe windmolen.”

Dominique runt samen met zijn echtgenote Kathleen een gemengd akkerbouw- en varkensbedrijf in Gistel. “Samen zorgen we voor een duizendtal biggetjes en 2000 vleesvarkens van het Duroc-ras tussen de leeftijd van vier en 30 weken. Wanneer ze oud genoeg zijn, worden ze verkocht onder het label Duroc d’Olives van de familie Mouton in Lochristi.” Dominique is fan van de denkwijze van Bart Mouton: “Hij streeft naar een zo kort mogelijke keten. Ook gebruikt hij elk deel van het varken, waardoor er minder verloren gaat. Zo moet het!” 

Het boerenleven

Dominique is begaan met het reilen en zeilen van het plattelandsleven. In zijn vrije tijd engageert hij zich als secretaris voor de plaatselijke afdeling van de ‘Landelijke Gilde’, een socio-culturele beweging die mensen met een hart voor het platteland samenbrengt. We organiseren regelmatig activiteiten: een proeverij, een voordracht, een daguitstap,… dat kan vanalles zijn. Voor mij is het echt een hobby.”

Kathleen haar hobby is dan weer supporteren voor hun jongste zoon Thomas, die naast zijn studie podologie ook voetbalt. Grote broer Nicolas studeert handelsingenieur aan de UGent. “Nicolas is wel geïnteresseerd in het hele landbouwverhaal, maar vooral in alles wat met akkerbouw te maken heeft. Of er al dan niet een opvolger voor het bedrijf bijzit, is op dit moment nog niet duidelijk ”, aldus Dominique.

De beslissende nieuwsbrief

Ping! In 2019 krijgt Dominique wel een héél speciale nieuwsbrief van het Innovatiesteunpunt in zijn mailbox. Het Vlaams Energieagentschap schrijft voor het eerst een subsidieregeling uit voor een kleine windmolen. “Ik heb me meteen kandidaat gesteld.” Dominique is een boer die durft kiezen voor innovatieve oplossingen, zeker als het wat oplevert. In dit geval: groene energie!

Wieken in larikshout

Dominique is heel tevreden van zijn EAZ-windmolen. “Ik kijk er graag naar. Het is niet zo een betonnen mastodont zoals je ze ziet naast de autosnelweg, maar eentje met een ashoogte van 15 meter. De mast is mooi groen en de wieken zijn gemaakt uit larikshout. De windmolen past perfect in de groene omgeving van Gistel.”

Transparantie en eerlijkheid

De helft van de opgewekte stroom wordt terug op het net geïnjecteerd en is via Bolt beschikbaar. Dominique koos voor Bolt omwille van het variabel tarief. “Ik hou van de transparantie en eerlijkheid van Bolt. Het lijkt me logisch dat een energielverancier de prijzen van de markt volgt en hun klanten niet bedot met tijdelijke promoties”, zegt Dominique. “Bij Bolt weet je tenminste wat je kan verwachten.” Op de vraag waarom iemand stroom bij hem moet komen halen, antwoordt Dominique trots: “Ik sta voor zichtbare groene energie die geproduceerd wordt door een kleine windmolen die mooi opgaat in het landschap! “

Koop je energie bij Dominique! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Bij jou in de buurt