Achille en Nathalie
Zonne-energieMeulebeke

Achille en Nathalie

In het kort

  • zonne-energie
  • metaalverwerking tot nieuwe grondstoffen
  • stroom voor 50 huishoudens

Net voor de Tweede Wereldoorlog startte ondernemer Achille Depla een textiel- en metaalhandel in het West-Vlaamse Meulebeke. En met succes. Vandaag praten we met zijn achterkleinkind Achille die, jawel, trots de klinkende naam van zijn overgrootvader draagt. Samen met zijn vader Claude Depla, zijn kersverse vrouw Nathalie en het 15-koppige team van Depla loodst hij het bedrijf de moderne tijd in. Duurzaamheid staat hoog op de agenda. “Het is tijd om komaf te maken met het vervuilende imago van de metaalsector.”

Als je jezelf ooit hebt afgevraagd wat er met jouw oude auto of defecte wasmachine gebeurt, dan heeft Depla het antwoord. “Zowel particulieren als bedrijven brengen hun schroot naar ons, of we pikken het zelf op met één van onze containers. Vervolgens sorteren we alles netjes uit en verwerken we de metalen”, aldus Achille. Het eindresultaat is geen afvalproduct, maar een grondstof. Achille legt uit: “De shredder braakt bij wijze van spreken kleine stukjes metaal, zoals aluminium of koper, uit. Vervolgens kan je ze versmelten tot de originele grondstof. Op die manier moet je onze planeet niet verder belasten met vervuilende en energievretende ontginningsprocessen. Het versmelten van oude metalen vergt ook minder energie dan het creëren van nieuwe.”

Wikken en wegen

De zwaarste machines bij Depla zijn elektrisch. Toch heeft het even geduurd voordat er beslist werd om te investeren in zonnepanelen. “We dachten altijd dat we te weinig dakoppervlakte hadden voor een zonnepaneleninstallatie. Maar met de nieuwe loods en geluidswerende overkapping, was het tijd om de optie te herbekijken”, vertelt Achille. De stijging van de energieprijzen gaf de doorslag. Maar liefst 900 zonnepanelen sieren nu de daken van Depla. En daar stopt het niet. De plannen om nog een extra loods met zonnepanelen te bouwen, liggen klaar. “Het geeft veel voldoening om je eigen energie op te wekken.”

Rond de kerktoren

Een deel van de opgewekte energie bieden ze aan via Bolt. Een evidente keuze, zo blijkt. “Zowel mijn vader als ikzelf waren meteen fan van Bolt. Bolt heeft me geleerd wat sjoemelstroom is, en waarom we moeten kiezen voor lokale, groene energie. Sowieso ben ik fan van alles wat zich rond de kerktoren bevindt. Zelfs onze zonnepaneleninstallateur woont hier twee straten verder”, grinnikt Achille.

Deplaweg

Het mag dan ook niet verbazen dat de volledige familie Depla vlakbij elkaar woont. Maar dat zowel Achille, zijn vader én grootvader in dezelfde straat als het bedrijf wonen, is best uitzonderlijk. De Randweg in Meulebeke zou zomaar eens tot ‘Deplaweg’ omgedoopt kunnen worden. “Mijn grootvader wandelt nog steeds regelmatig binnen op de site om een oogje in het zeil te houden”, knipoogt Achille. “Ik vind het best gezellig zo, we zijn een hechte familie.” Een carrière in de metaalindustrie was echter niet Achille’s eerste keuze. “Op jonge leeftijd was ik erg into gamen. Ik studeerde Digital Arts en Entertainment in Kortrijk en was klaar om game developer te worden.” Een stage deed hem echter twijfelen en tegenwoordig gamet hij enkel in het weekend. Al zal daar binnenkort nog weinig tijd voor overblijven…

In de sterren geschreven

Achille glundert. “In november word ik voor de eerste keer papa. Dat Nathalie en ik voor elkaar zijn gemaakt, wist ik al langer. Haar achternaam is niet voor niets ‘Vanyzere’”, lacht Achille, “maar een kindje samen is echt de kers op de taart!”

Koop je energie bij Achille en Nathalie! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Meer weten over Depla? Surf naar de website depla.be.


Bij jou in de buurt

Nieuws over deze energie-opwekker

thumbnail - Bolt zet de (festival)zomer op streekstroom
Nieuws

Bolt zet de (festival)zomer op streekstroom

Bolt schakelt ook dit jaar opnieuw festivals en evenementen in België over op streekstroom. Met als primeur: de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie ter wereld. De constructie heeft zo’n 170m2 aan zonnepanelen, een ingebouwde batterij en vouwt eenvoudig op tot in een container. Op die manier rijdt Bolt de Solar Container rond naar verschillende locaties deze zomer.

Dorien
Dorien