Annelies & Co
Zonne-energieLichtervelde

Annelies & Co

In het kort

  • zonne-energie
  • kunststofpanelen met eindeloos veel toepassingen
  • energie voor 100 huishoudens

Stel je voor dat je bloembakken, trailers, zwembaden en zelfs boten kan maken van eenzelfde materiaal? Het kan, dankzij de kunststofpanelen van Paneltim. Deze multi-inzetbare panelen zijn niet alleen licht en sterk, maar ook duurzaam, dankzij de vooruitstrevende visie van dit familiebedrijf. En met de recente goedkeuring voor een zonnepaneleninstallatie draait Paneltim nu ook nog eens op zelf opgewekte groene energie. 

“Het ziet eruit als een LEGO-blokje en voelt als Tupperware”, begint Annelies al lachend. Ze heeft het over de kunststofpanelen van Paneltim, een familiebedrijf in het West-Vlaamse Lichtervelde. In 1996 begonnen Annelies’ vader en zijn schoonbroer te experimenteren met lichte panelen met een holle cellenstructuur uit polypropyleen, bedoeld voor de varkenshouderijen in de buurt. “Ze werden gebruikt als hokafscheiding voor de varkens”, vertelt Annelies. “Het experiment slaagde. De panelen werden niet opgegeten door de varkens en bleken licht, sterk en gemakkelijk in onderhoud. Ondertussen werken we samen met heel wat creatieve kunststofverwerkers die elk in hun eigen niche toepassingen maken op maat met de Paneltim panelen.”

Van bloembak tot berghut

Intussen is het gamma panelen van Paneltim flink uitgebreid. “Wij bewerkten tot nu toe vooral de agro- en constructiesector maar de toepassingen zijn eindeloos. De panelen worden bijvoorbeeld ook ingezet voor op maat gemaakte technische ruimtes waarin water- of luchtzuiveringsinstallaties behuisd worden. Maar evengoed gebruiken mensen het als bloembak of plungepool.” Paneltim exporteert intussen naar 57 landen, maar the sky is the limit voor Annelies en haar team. De volgende stap is de uitbreiding van de productiecapaciteit, in de Verenigde Staten. Op deze manier kan het bedrijf hun logistieke voetafdruk beperken. Eind dit jaar lanceert Paneltim een nieuw paneel waaraan allerlei afwerkingslagen kunnen gehecht worden (zoals tegels, kurk, morex, textiel etc). Dit opent gigantisch veel mogelijkheden met ons paneel in de design en bouwwereld. Dit wordt opnieuw een licht, sterk én volledig recycleerbaar product met een lange levensduur.

Duurzaam ondernemen

Want alles wat Paneltim doet, vertrekt vanuit een duurzaamheidsidee. “Met oog op de toekomst willen we zorg dragen voor het milieu, de mens en de maatschappij”, vertelt Annelies. “Elk jaar nemen we deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Maar beginnen doen we bij de basis. De helft van onze kunststofpanelen zijn voor de volle 100% vervaardigd uit gerecycleerde plastics.”

Ze passen dezelfde recycleerprincipes toe in hun 'Buy Back Program', een initiatief waarbij reststukken van klanten opnieuw worden teruggekocht en hergebruikt. “Als oude panelen naar het containerpark worden gebracht, worden ze daar vaak verbrand. Dat is enorm vervuilend. Dan kopen wij ze liever op aan een correcte prijs. We shredderen de panelen en hergebruiken de grondstof om iets nieuws te maken.”

Kennis is kracht

Annelies hecht belang aan kwalitatieve en duurzame materialen. Binnen Paneltim, maar ook thuis. “Ik let op met wat ik consumeer. Veel merken branden hun producten als ‘duurzaam’, maar in de praktijk blijkt dit vaak niet waar. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel ecologische alternatieven voor producten zoals zeep, speelgoed en kleding. Mijn advies is dan ook: ‘Lees je in en steun ondernemers die duurzame producten ontwikkelen!’

Eindelijk!

En dan is er nog het onderwerp ‘groene energie’. “We kochten lange tijd groene energie van anderen in plaats van deze zelf op te wekken. Steeds kregen we te horen dat onze daken niet sterk genoeg waren voor zonnepanelen”, vertelt Annelies. “Gelukkig gaat de technologie er snel op vooruit en vonden we uiteindelijk een geschikte zonnepanelenproducent. Al onze daken liggen nu vol. Ik ben zo blij!”

Community van changemakers

De stroom die ze binnen Paneltim niet kunnen gebruiken, wordt op het net geïnjecteerd en kan via een energieplatform worden afgenomen. Met Bolt voelde het team meteen een connectie. “Zoals ik eerder zei, ben ik me bewust van de greenwashing-problematiek. Bolt durft deze kwestie aan te boren op een transparante manier. Dat werkt inspirerend. Ik word alvast lid van jullie community van changemakers”, knipoogt Annelies.

Bij jou in de buurt