Ans
Zonne-energieDiksmuide

Ans

In het kort

  • zonne-energie
  • ondernemer en mama van vijf serveert het beste van de koe
  • energie voor 17 huishoudens

Ans is wat men noemt een ‘boss lady’. Ze is mama van vijf kinderen en wel 120 melkkoeien. Samen met haar man Lieven runnen ze ‘t Hof van de Rhille, een melkveebedrijf dat al het lekkers van de koe serveert. Na een dag van hard werken op het veld en in de stallen, laat Ans haar talent als amateur-patissier zien. Nu is ze ook nog eens opwekker bij Bolt, en voorziet ze maar liefst 17 gezinnen van groene zonne-energie. 

Het leven van Ans en haar familie speelt zich af in en rond het melkveebedrijf in Diksmuide, net zoals de generaties voor haar. Toch drukt Ans haar eigen stempel op ’t Hof van de Rhille. “We willen onze passie voor zuivel delen met de community”, begint Ans enthousiast. “Door lokale producten aan de man te brengen leer je bij over je terroir. En geloof mij, er is wel degelijk een smaakverschil.”

Een baken van zorgen

Van smeuïge kazen en verfrissende zuiveldrankjes tot vers bereid ijs en zelfs echte desserts, niets van de koeien gaat verloren in ’t Hof van de Rhille. De zuivelautomaat staat 24/7 voor je klaar, maar in de zomer is er ook een hoeveterras en organiseert Ans bolderkarpicknicks. “Boeren is soms een eenzaam beroep. Ik vind het fijn om ook onder de mensen te zijn, vandaar dat we dit soort activiteiten doen.”

Moederkloek

Met vijf kinderen in huis ontbreekt het gelukkig niet aan leven. Naast haar ondernemerschap is Ans een echte moederkloek. Maar het combineren van het werk op de boerderij met het moederschap is niet altijd eenvoudig. "Ik heb nooit moederschapsverlof genomen. Vanuit het ziekenhuis ging ik meteen naar de stallen. Het werk stopt niet omdat ik een baby heb. En de koeien zijn ook een beetje mijn baby's," knipoogt Ans.

Het zorgzame karakter van Ans weerspiegelt zich in haar twee oudste dochters, die ervoor kiezen om verpleegkunde te studeren. "Dat zie je wel vaker bij families in de landbouw," voegt Ans eraan toe.

Energievreters

De koeien worden bijzonder goed verzorgd bij ’t Hof van de Rhille. In de zomer genieten ze van verkoeling dankzij grote ventilatoren, terwijl het melken moeiteloos verloopt dankzij de geautomatiseerde melkrobots. Om op energie te besparen, investeerden Ans en Lieven in een voorkoeler, waarbij verse melk wordt voorgekoeld met behulp van fris grondwater. Toch bleven de hoge energiefacturen binnenstromen.

Korte keten

“Zonnepanelen waren onze redding. Ze produceren zoveel zonne-energie, daar verbaas ik mij nog elke dag over. We zijn nu volledig zelfvoorzienend in groene energie”, vertelt Ans. “De kosten liggen lager en de overtollige stroom wordt via Bolt aangeboden. Het idee dat buurtbewoners niet alleen onze zuivel, maar ook onze groene energie kunnen afnemen, vind ik geweldig. Ik heb altijd geloofd in een korte keten.”

Bij jou in de buurt