Bart en Marijke
Bio-energieMerchtem

Bart en Marijke

In het kort

  • bio-energie
  • een hippe boerderij
  • stroom voor dertien gezinnen

Bart en Marijke zijn een fantastisch koppel dat ervan houdt hun koeien goed te verwennen en op hun akkers lekker voedsel te telen. Circulaire economie, innovatie en duurzaamheid worden hier hoog in het vaandel gedragen.

Pioniers

Bart en Marijke namen in 2010 boerderij Koeweidehof over van Barts ouders. “Innovatie is voor ons van wezenlijk belang,” vertelt Bart ons, “in een sector vol uitdagingen is het noodzakelijk om creatief en ambitieus de pioniersrol op te nemen.”

Dierenwelzijn

Daarbij worden de koeien zeker niet vergeten: hun welzijn is immers de absolute prioriteit. De koeien slapen op matrassen, worden gekamd met heuse wellness-borstels en gespijzigd door een voeder-en melkrobot. Die laatste checkt voortdurend of er genoeg voer is in de stallen en vult aan waar nodig. 

Duurzaamheid

Dat voer zorgt door een speciale samenstelling voor 15% minder methaanuitstoot ten opzichte van klassiek voer. Maar daar stopt de duurzaamheidsmissie voor Bart en Marijke niet. Ze werken immers met een circulair proces van pocketvergisting, waarbij ze koemest gebruiken om elektriciteit op te wekken.

Een cirkel

De mest van de koeien wordt continu opgevangen en weggevoerd naar een vergistingstank. Tijdens die vergisting komen gassen vrij, die op hun beurt een gasmotor aandrijven. Die doet dan weer een turbine draaien. Op deze manier voorziet de boerderij zichzelf van energie voor de robots, koeling, verwarming en verlichting. Met de vergiste mest worden uiteindelijk het gras en de maïs gevoed die als voer voor de koeien dienen. Zo is de cirkel helemaal rond.

Teambuilding tussen de koeien

Bart en Marijke organiseren met Farmfun regelmatig teambuildings op de boerderij: “Hilarisch om collega’s, vrienden en families hun te zien uitleven!” vertellen ze. “De deelnemers hebben body én brains nodig om zo snel en efficiënt mogelijk de meest uitdagende en leuke opdrachten tot een goed einde te brengen, terwijl onze koeien ze aanmoedigen of … met vraagtekens in de ogen naar het gestuntel kijken,” lachen ze.

Samen met Bolt

Het koppel wilt hun energieoverschot niet zomaar in het stroomnet injecteren, zonder te weten waar die naartoe gaat. “Het is fijn om mensen rechtstreeks onze energie aan te kunnen bieden,” legt Marijke uit; “Niet enkel onze patatjes, maar ook de elektriciteit: recht van de boer.”

Koop je energie bij Bart en Marijke! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Wil je meer weten over Bart en Marijke? Bezoek de Facebookpagina.

Wil je meer weten over Biolectric? Surf naar de website biolectric.beBij jou in de buurt