Bert
Zonne-energieSleidinge

Bert

In het kort

  • zonne-energie
  • een Oost-Vlaamse boerderij
  • energie voor 6 huishoudens

Het was de betovergrootvader van Bert die in de jaren 1800 startte met gemengde landbouw op een stukje grond in het Oost-Vlaamse Evergem. Bert is het soort persoon dat ‘landbouw’ ademt. Gepassioneerd vertelt hij over zijn varkens- en akkerbouw en over zijn drang naar vernieuwing én verduurzaming. “Ik heb er mijn eigen touch aan gegeven.” 

Bert is een jonge twintiger met een kersvers diploma agro-biotechnologie op zak als hij in 2013 het varkens- en akkerbouw van zijn vader overneemt. De boerderij telt maar liefst 250 zeugen en 2100 vleesvarkens. Vroeger werd het varkensvlees geëxporteerd naar het buitenland, maar daar is Bert mee gestopt. “Ik wilde terug lokaler gaan. Momenteel produceer ik voor het Colruytlabel, toch ook een Belgisch bedrijf”, legt Bert uit. “Hiernaast worden mijn varkens niet langer gecastreerd maar werk ik met ‘immunocastraten’. Dat is beter voor het welzijn van de dieren én voor de planeet.”

Zelfvoorzienend

Bert kiest voor het duurzame, kostenbesparende systeem van zelfvoorziening. Zo teelt hij korrelmais, tarwe en gerst om er zelf veevoeder van te maken. De geproduceerde mest dient om de akkers te bemesten. “Dit is simpelweg een win-win situatie”, aldus Bert. Totdat hij zijn energiefacturen de hoogte zag ingaan.

Hamermolen

De hamermolen die gebruikt wordt voor de productie van de voeders, slorpt energie. “Ik was genoodzaakt om een extra generator aan te sluiten, maar dit was duur én vervuilend”, vertelt Bert. “Ik plaatste een hoogspanningskabine in samenspraak met Ensoltec, die me dan ook vertelde over het potentieel van een zonnepaneleninstallatie.”

Keuzestress

“Ik heb ook mijn oor te luisteren gelegd bij bedrijven rond windenergie, maar daar had ik de financiële reserve niet voor. Ook is dit qua vergunningen best ingewikkeld”, zegt Bert. “Een biogasinstallatie is dan weer meer voor rundveehouders.” Uiteindelijk kiest Bert voor zonnepanelen en Bolt als energieplatform. “Ik ben heel tevreden met deze recente ontwikkelingen. Nu is niet alleen mijn vlees lokaal, maar ook mijn energie.”


Deze opwekker werd aangebracht door onze partner Ensol-Tec.

Bij jou in de buurt