Bert
Zonne-energieIeper

Bert

In het kort

  • zonne-energie
  • van gietstukken tot assemblage-producten
  • energie voor 20 huishoudens

Bert is nog maar een frisse veertiger, maar heeft al een indrukwekkend parcours afgelegd. Tijdens zijn studies ingenieur-elektromechanica ging hij mee op pad met een elektricien om bij te verdienen en te leren. Bij Flexis verwierf Bert zijn eerste 'echte job'. Van werkvoorbereider naar kwaliteitsverantwoordelijke tot plantmanager: het metaalbewerkingsbedrijf in Ieper biedt kansen, dat is zeker. “Ik heb altijd geloofd in langetermijndenken.”

Flexis is de afkorting van het Engelstalige ‘flexible industrial subcontracting’. Bert legt uit: “Eigenlijk kan je het vertalen als ‘onderaanneming machinebouw’. Wij kopen metalen gietstukken aan in ruwe vorm en gaan ze bewerken tot een assemblageklaar product.” Er komt best wel wat fysiek werk kijken bij Flexis. Het 35-koppig team bestaat enkel uit mannen. “Dat is voor alle duidelijkheid geen bewuste keuze van mij, integendeel”, lacht Bert. 

Ecologisch verhaal

Bij Flexis wordt er gewerkt in dag- en nachtploegen. Als grootverbruiker van elektriciteit is een extra hoogspanningscabine nodig om de zware machines dag en nacht te laten draaien. Om dit te compenseren, liggen er zonnepanelen op het dak van Flexis. De zonnepanelen kaderen in een breder, ecologisch verhaal. “We recupereren ook olie, vangen water op en hebben geïnvesteerd in een nieuwe roofing op ons dak, ledverlichtingen in alle gebouwen en hoogrendementsglas.”

Mindset

De huidige eigenaren van Flexis kwamen met het idee van zonne-energie op de proppen. “Dat heeft me geïnspireerd. Ik denk meer en meer na over een langetermijnvisie. Je kan kostenbesparende maatregelen nemen, maar die zijn dan niet ecologisch en omgekeerd. Bij Flexis durven we in de verre – en hopelijk milieuvriendelijke − toekomst kijken, en een zonnepaneleninstallatie past perfect in dat plaatje. Om de overtollige zonne-energie die Flexis niet zelf kan gebruiken te distribueren, wendde Bert zich tot Bolt. Op de website kwam hij verschillende collega-aanbieders tegen. “Ik voelde me meteen thuis bij Bolt.”

Bij jou in de buurt