Bruno en Steffie
WindenergieDe Haan

Bruno en Steffie

In het kort

  • windenergie
  • lokale en kwalitatieve melkproducten
  • stroom voor 3 huishoudens

Misschien passeerde je de Jerseyhoeve van Bruno en Steffie al wel eens, tijdens een weekendje weg in De Haan, aan zee. De 120 bruine koetjes, Jersey’s, die er staan te grazen en de windmolen, die er staat te draaien, kan je haast niet missen. Hier werken Bruno en Steffie dag in dag uit met veel liefde en passie aan lokale en kwalitatieve melkproducten én dat met de hulp van groene energie. 

Steffie en Bruno hebben de microben voor het landbouwleven via hun familie te pakken gekregen. Vijf jaar geleden kochten ze een kudde Jerseykoeien uit Denemarken en startten er hun bedrijf mee. Iedere dag melken ze 120 Jersey’s. Die kom je niet elke dag tegen in België! En die lekkere, volle melk verkopen ze niet alleen: ze maken er ook ijs, yoghurt en vlaai van.

Een duurzame koe

“We zetten in op duurzaamheid, zoveel als het kan. We werken dan ook met een duurzame koe”, vertelt Steffie. Op hun hoeve kweken Steffie en Bruno zoveel mogelijk voeding zelf voor de dieren, of ze proberen het lokaal te kopen. Bovendien is ook het type koe, de Jersey, een bewuste keuze. Ze geven iets minder melk, maar die melk is voller met meer vet- en eiwitgehalte. Leuk weetje: ze doen ook minder vaak hun behoefte dan een gewone koe!

Zot van windmolens

“We zetten hard in op energie: we willen zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. We zien ons verbruik steeds toenemen door een stijgende melkproductie, dus dan ga je nadenken over duurzame alternatieven om je energie op te wekken. Binnenkort komen er zonnepanelen op het dak, maar zo’n kleine windmolen sprak me direct aan. Ik ben daar echt een beetje zot van en hier aan de kust heb je bijna altijd een goede wind”, aldus Bruno. Daarnaast doet het koppel ook aan warmterecuperatie van de koeltank en hergebruiken ze het afvalwater van de melkmachine om de stal schoon te maken.

Lokale verankering

“Wij streven met ons bedrijf naar lokale betrokkenheid, net als Bolt. De keuze voor Bolt in deze groene energietransitie leek ons daarom ook een heel goed idee”, besluit Steffie.

Koop je energie bij Bruno en Steffie! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Meer weten over de Jerseyhoeve? Surf naar de website jerseyhoevedehaan.be

Bij jou in de buurt