Familie Dejonckheere - Vandenbroucke
WindenergieOostvleteren

Familie Dejonckheere - Vandenbroucke

In het kort

  • wind-energie
  • innovatief landbouwbedrijf
  • stroom voor 4 huishoudens

Opwekkers van windenergie, je komt ze nog niet vaak tegen op onze website. Als we spreken over windmolens komen vooroordelen als ‘lelijk, lawaaierig, gevaarlijk’ wel eens aanwaaien (heb je ‘m?). Onterecht, vindt de familie Dejonckheere - Vandenbroucke uit Oostvleteren. Daarom installeerden Annelies en haar man Kristof onlangs een kleine windmolen op hun landbouwbedrijf. “We zijn meer dan tevreden van onze investering.”

Wanneer je denkt dat windmolens enkel zijn weggelegd voor kapitaalkrachtige bedrijven met grote lappen grond, heb je het mis. Het landbouwbedrijf en de bijhorende woning van Annelies en Kristof zijn bescheiden in grootte, maar groots in innovatie. Zonnepanelen versieren de daken, water wordt opgevangen in een reservoir, warmterecuperatie uit de melk en het huis zelf is volledig vrij van fossiele brandstoffen, dankzij de installatie van een warmtepomp. Alleen bleven landbouwmachines zoals melkrobots en ventilatoren energie vréten. “Zonnepanelen wekken enkel energie op als de zon schijnt. Wij waren op zoek naar een continue energiestroom, ook tijdens de nacht. Zo kwamen we al snel uit bij windmolens”, zegt Annelies.

Windmolen voor de boerderij

Het idee voor een windmolen was er, maar waar koop je zoiets? “Een showroom voor windmolens bestaat niet, maar we zijn langsgegaan bij andere boeren in de buurt. EAZ, gespecialiseerd in kleine windmolens, hielp het koppel verder. “Met een ashoogte van 15 meter is onze windmolen niet te groot, en de groene paal en wieken in hout gaan op in de natuur. Hij is zelfs geluidloos", vertelt Annelies tevreden. 

Familiair

Via een app volgen ze alles op de voet. “Elk uur krijgen we de resultaten van onze opbrengst binnen. Er is altijd wind, dus er is véél opgewekte stroom.” Het overschot aan groene energie injecteren Annelies en Kristof terug op het net, via Bolt. “Ons eerste contact met Bolt was meteen warm en persoonlijk. Je moet geen weken of maanden wachten op een antwoord. Dat menselijke aspect zie je ook terug in de opwekkersverhalen. Bolt ziet de mensen voor wat ze zijn.”

Pyrografie

Dat de windmolen weinig onderhoud vraagt, is belangrijk voor Annelies en Kristof. Een ernstige vorm van reuma zorgt ervoor dat Annelies geen fysiek werk meer kan doen. In de plaats daarvan verdiept ze zich in pyrografie. “Pyrografie is een kunstvorm. Met een warme pen brand ik ontwerpen in hout”, vertelt Annelies. “Ik heb een eigen atelier en personaliseer sleutelhangers, serveerplankjes, naamborden met logo’s en tekeningen. De zaken gaan goed!” Voor het werk op de boerderij kunnen ze leunen op hun drie kinderen: Maxime, Lisa en Lara. “Ons gezin is een geoliede machine, we helpen elkaar waar we kunnen en ik zou het niet anders willen.”

Bij jou in de buurt