Zonne-energieOostwinkel

Familie Mattheeuws

In het kort

  • zonne-energie
  • een familieboerderij in Oost-Vlaanderen
  • energie voor negen gezinnen

Landbouw doen met het oog op de toekomst, daaraan doen Evy en Pascal. Het jonge koppel neemt zijn verantwoordelijkheid op klimaatvlak en produceert ondertussen heel wat stroom met hun eigen zonnepanelen. 

Evy en Pascal hebben samen een gemengd landbouwbedrijf, met de focus op melkvee en varkens. Pascal groeide op, op de boerderij en had altijd het plan om de onderneming van zijn ouders over te nemen. Evy rolde er eerder in, vertelt ze lachend: “Toen ik Pascal leerde kennen, wist ik direct dat ik de boerderij erbij moest pakken.” Sinds januari 2019 werkt het koppel dan ook effectief samen op de boerderij. 

Steentje bijdragen

De boerderij kampte in het verleden reeds met elektriciteitsproblemen, wat hen ertoe aanzette dit verder te bekijken. Zo kwamen ze op het idee om ook een deel van hun eigen energie op te wekken. Bovendien is het klimaat tegenwoordig een hot item, vertelt Evy: “Wij doen ook boerderijbezoeken en daarbij horen we heel vaak kleine kinderen zeggen: “Koeien zijn slecht voor het milieu”. Dit is iets waar Pascal en Evy ook mee bezig zijn: “Ik denk dat iedereen - en dan zeker de landbouwers zelf - zijn steentje moet bijdragen.” Het feit dat de zonnepanelen bovendien een mooie investering voor de toekomst zijn, helpt natuurlijk ook. Op die manier neemt het koppel zijn verantwoordelijkheid als landbouwer.

Voeding en elektriciteit, rechtstreeks van de boer

Als landbouwers zijn Pascal en Evy natuurlijk sterk bezig met het verhaal van korte keten. “Mensen zijn heel erg bezig met melk en groenten bij de landbouwer halen,” legt ze uit, “dus waarom dan niet ook hun elektriciteit?” Bij Bolt kunnen ze dat verhaal helemaal uitspelen en in de spotlight zetten. “En dat vinden we toch wel een meerwaarde!”

Opvolging verzekerd? 

Dat Evy en Pascal niet alleen staan in hun duurzaam verhaal, dat is zeker. Ferre, Aster en Nore, de drie kinderen van het gezin, pikken in hun omgeving veel op over het klimaatthema: “Zeker de oudste is geïnteresseerd en kijkt regelmatig naar Karrewiet.” Op school wordt alleszins al trots rondverteld dat de boerderij ondertussen vól zonnepanelen ligt. Met stroom voor de boerderij én een aantal extra gezinnen!

Koop je energie bij Pascal en Evy! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwerkker.

Deze opwekker werd aangebracht door onze partner Ensol-Tec

Bij jou in de buurt

Nieuws over deze energie-opwekker

thumbnail - Bolt en AB presenteren de Solar Sessions: akoestische sessies op zonne-energie
Nieuws

Bolt en AB presenteren de Solar Sessions: akoestische sessies op zonne-energie

Bolt en Ancienne Belgique presenteren de Solar Sessions: akoestische sessies die volledig op zonne-energie draaien, achter de schermen van AB's zomerfestivals Boterhammen In Het Park & Feeërieën.

Manon
Manon