Familie Van Cauwenberghe
Bio-energieDentergem

Familie Van Cauwenberghe

In het kort

  • bio-energie
  • melkveeboer uit Dentergem
  • energie voor 15 huishoudens

Wanneer Jasper als jonge twintiger zijn job als onderhoudstechnieker opzegt om de melkveeboerderij van zijn ouders over te nemen, vat hij meteen de koe bij de horens. Hij koopt geen vee in, maar kweekt ze zelf en produceert de voeding voor zijn koeien. Daarnaast is Jasper ook op vlak van energie zelfvoorzienend. Een pocketvergister bleek de perfecte investering om de boerderij op groene energie te laten draaien. "Gezond boerenverstand noemt men dat.”

Jaspers ouders zijn dan misschien wel op pensioen, ze steken nog elke dag een handje toe. “Mijn mama zorgt het voor jongvee, mijn papa boert op het veld”. De echtgenote van Jasper werkt buitenshuis als boekhouder bij Thermote-Vanhalst. Een vast inkomen is welkom. “We willen niet alles op de boerenstiel schuiven, daarvoor is de sector te onzeker”, vertelt Jasper.

Gezinsactiviteit

Na de werk- en schooluren of in de weekends is het volledige gezin Van Cauwenberghe te vinden op de boerderij. “Onze kindjes zijn nog maar 4 en 6, maar Mathis en Charlotte doen niets liever dan de kalfjes melk geven.” Af en toe gaan ze naar de speeltuin en een keer per jaar trekt het gezin voor enkele dagen naar de zee. “Als melkveeboer heb je niet veel vrije tijd. Ons beroep is ook onze hobby, dat is nu eenmaal zo.”

Gedaan met kinderziektes

Jasper wist al langer dat hij zijn eigen duurzame energie wilde opwekken. Een windmolen of zonnepanelen waren echter geen haalbare opties, omdat de melkrobots vragen om een continue stroom aan elektriciteit. Hij bezocht verschillende bedrijven met pocketvergisters. “De kinderziektes waarmee ze eerst kampten, begonnen stilaan te verdwijnen. Bovendien wist ik dat bij een technisch probleem mijn achtergrond als onderhoudstechnieker wel van pas zou komen", aldus Jasper. 

Van afvalproduct tot groene stroom

Jasper heeft geen spijt van zijn keuze, integendeel. “Het geeft veel voldoening om je eigen energie te produceren én het overschot via Bolt te delen met anderen. Dat je energie opwekt met een afvalproduct van koeien, vind ik ook super. We hebben een speciale mestrobot in de stal die de mest rechtstreeks naar de mestput brengt, waardoor de kans op verdamping van stikstof in de atmosfeer minimaal is.”

Serieuze business

Via een Facebookreclame kwam Jasper terecht bij Bolt. “Ik zag meteen dat jullie groene stroom écht serieus nemen. Jullie vertellen op een leuke manier aan de mensen waar hun energie vandaan komt. Geen geheimzinnig gedoe. Een grote multinational als energieleverancier? Ik zou het niet meer kunnen.”

Bij jou in de buurt