Familie de Fabribeckers
WaterenergieGougnies

Familie de Fabribeckers

In het kort

  • waterenergie
  • een eeuwenoude waterkrachtcentrale
  • stroom voor 85 huishoudens

In 2007 besloten Tom en zijn gezin naar het platteland te verhuizen. Toen ze zich in Les Aubes de la Biesme vestigden, ontdekten ze een oude waterkrachtcentrale die sinds de jaren 1950 niet meer gebruikt is geweest.

Een eeuwenoude waterkrachtcentrale 

Na 17 jaar als projectmanager in een industrieel installatiebedrijf, maakte Tom een carrière-switch. Hij besloot om de waterkrachtcentrale nabij zijn huis volledig te moderniseren. De installatie dateert van 1902 en kon toen zo'n 2m³ water per seconde verwerken. Een zeer effectieve installatie voor die tijd!

Een full-time job

Niet elk gezin dat naar het platteland verhuist, krijgt er zomaar een waterkrachtcentrale in de tuin bij. Tom besloot zijn job op te zeggen en zich te focussen op de renovatie van zijn waterkrachtcentrale. Hij ging aan de slag met een nieuw ontwerp en deed alles helemaal zelf. Hij besloot 2 turbines van een bedrijf in de buurt toe te voegen aan de installatie. Een full-time job, zo bleek. Na zijn werk werkte Tom vele nachten en weekends door. En dankzij de steun van zijn vrouw en vier dochters, gaf hij niet op. Vandaag is de installatie weer volledig operationeel en kan ze hun gezin van stroom voorzien.

Een duurzame passie

De installatie is zowaar "een groot speelgoed" dat Tom met ongelofelijk veel passie in orde heeft gemaakt. Een project dat hem veel voldoening gaf én bovendien groene energie oplevert.

Waarom Bolt?

Tom is heel bescheiden over zijn installatie, zijn enige wens is dat iedereen zo veel mogelijk overstapt op groene energie. Zo kwam Tom bij Bolt terecht. De ideale manier om nog meer mensen gebruik te kunnen laten maken van de lokale, groene stroom die hij en zijn gezin opwekken. Het coöperatieve en familiale aspect van Bolt sluit volledig aan bij hun familiewaarden op het gebied van ecologie.

Bij jou in de buurt