Filip, Evi, Louise en Leanne
Zonne-energieAartrijke

Filip, Evi, Louise en Leanne

In het kort

  • zonne- en windenergie
  • (h)eerlijke korte keten
  • energie voor 15 huishoudens

Tussen de velden in het West-Vlaamse Aartrijke liggen op het dak van de boerderij van Filip en Evi zonnepanelen te schitteren. Maar dat is niet alles, want in de wei, tussen de kalfjes en koeien, staat ook een windmolen te pronken. Je zou je bijna afvragen: is het een landbouwbedrijf of een duurzame elektriciteitscentrale?

Op het landbouwbedrijf van Filip valt er elke dag wel wat te beleven. Dat kan ook niet anders met alle dieren die Filip met zorg voedert en verzorgt. “Van zeugen, biggen en vleesvarkens tot het Belgisch witblauw rundvee, elk dier vraagt om een andere aanpak. En dan is er nog onze kleine hoevewinkel. “Daar verkopen we aardappelen, hooi, stro, eieren en afhankelijk van het seizoen voederbieten”, valt Filip bij. Gelukkig staat Filip er niet alleen voor. Zijn ouders en vrouw Evi steken mee de handen uit de mouwen, terwijl dochtertjes Louise en Leanne leven op het erf brengen. 

Laat de wind maar waaien

“Op ons bedrijf hebben we dag en nacht energie nodig: de ventilatoren in de varkensstallen draaien 24/7. “Zonnepanelen wekken alleen energie op wanneer de zon schijnt. Met een beetje geluk (lees: wind) draait een windmolen de klok rond. Daarom paste een windmolen in eerste instantie beter in ons boerderijplaatje”, vertelt Filip. Toch besloot hij, nadat de prijzen tijdens de energiecrisis de lucht in schoten, dat het de moeite waard was om ook te investeren in zonnepanelen.

“Men zegt al wel eens dat landbouwbedrijven niet duurzaam zijn, maar met onze zonnepanelen en windmolen zijn we toch heel goed bezig", vind ik. “Daarnaast worden in de veevoeders ook heel wat reststromen verwerkt zoals overschotten uit de voedingsmiddelenindustrie. We laten hier niks verloren gaan”, klinkt Filip trots.  

Lang leve een korte keten

Filip is grote fan van de aanpak van Bolt, want zowel opwekkers als afnemers kunnen op een persoonlijk contact rekenen. Daarnaast spreekt het lokale principe hem enorm aan. “We merken hier in de hoevewinkel ook dat mensen een korte keten appreciëren. Het is dus leuk dat ze binnenkort met hun eigen ogen kunnen zien dat hun stroom opgewekt wordt als de windmolen draait.” 

Wil je meer weten over Filip? Surf naar hun facebookpagina Hoeveverkoop Zeeweg Zuid.

Bij jou in de buurt