Frederiek
Zonne-energieBrakel

Frederiek

In het kort

  • zonne-energie
  • artisanale fonds en drinkbouillons uit Brakel
  • energie voor 12 huishoudens

De ambachtelijk bereide fonds en bouillons van Belfond worden vervaardigd zonder smaakversterkers, maar met groenten en vlees van lokale boeren uit de Vlaamse Ardennen. Reststromen herwaardeert hij tot echte smaakbommen met een duurzaam karakter. Frederiek ‘Fred’ laat zo zien dat bourgondisch en biologisch hand in hand gaan. Dankzij een zonnepaneleninstallatie draait de productie ook nog eens volledig op groene streekstroom. Wat Fred zelf niet verbruikt, gaat via Bolt terug naar enthousiaste energie-afnemers. “Circulariteit in alles wat we doen, dat is het doel.”

Bouillons en fonds kennen we vooral in de vorm van een poederblokje of als smaakversterker in de traditionele keuken. De ingrediëntenlijst is lang, de smaak eentonig. Belfond laat zien dat het anders kan. “Wist je dat ze in de States zelfs echte ‘broth bars’ hebben? Verse bouillons en fonds, zoals wij ze maken, zitten boordevol goeds: collageen voor de huid, eiwitten voor de botten”, start Fred. “Wij werken niet alleen met chef-koks, maar ook met voedingsdeskundigen.” Belfond ligt in supermarkten over de hele wereld, van Dubai tot Hongkong.

Van hobby naar beroep

Belfond is opgericht door een chef-kok die culinaire fonds bereidde voor het Koninklijk Paleis. Ik heb het bedrijf overgenomen en er een B2C-verhaal aan toegevoegd. Ik was altijd al gepassioneerd door food, en zo heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt.”

Van bergbeklimmen naar toogsport

Veel tijd voor echte hobby’s is er dan ook niet, al verlegt Fred graag zijn grenzen op sportief vlak. “Ik heb net de Kilimanjaro beklommen. Maar eerlijk gezegd voel ik nu niet de drang om elke week op een berg te staan. Een uurtje tennissen of padellen en erna de toogsport beoefenen, zo ben ik ook wel”, knipoogt Fred. 

Van afval naar smaakbom

Het productieproces van Belfond is duurzaam en circulair. Er wordt gewerkt met verse groenten en vlees van lokale boeren, maar ook met beenderen, visgraten of garnaaldoppen. “We herwaarderen deze ingrediënten en voegen er verse kruiden aan toe. Dit alles laten we 48 tot 72 uur inkoken. De grote ketels die we hiervoor gebruiken worden bovendien uitgekuist met gerecupereerde warmte van onze autoclaaf. Onze zonnepaneleninstallatie zorgt dan weer voor de nodige elektriciteit”, vertelt Fred. “Circulariteit in alles wat we doen, dat is het doel.”

Van heden naar toekomst

De zonnepanelen wekken véél energie op, genoeg om niet alleen Belfond, maar ook 12 huishoudens via Bolt te voorzien van groene energie. “Ik ging op zoek naar een energiepartner en kwam online uit bij Bolt. Lang heb ik niet getwijfeld, want net zoals wij de grote voedingsbedrijven challengen door een eerlijk, artisanaal product tegenover een ‘bouillonblokje vol zout en smaakversterkers’ te zetten, zo daagt Bolt de cowboys van de energiewereld uit”, glimlacht Fred. “Bolt denkt ook na over de toekomst. Hun businessmodel gaat nog lang meegaan, daar ben ik zeker van. Op naar een betere wereld dus, dezelfde filosofie als bij Belfond”, besluit Fred.

Bij jou in de buurt