Frederik, Joke, Edward en Henri
Zonne-energieKemmel

Frederik, Joke, Edward en Henri

In het kort

  • zonne-energie
  • een landbouwbedrijf klaar voor de toekomst
  • energie voor 15 huishoudens

Frederik en Joke runnen samen een gemengd landbouwbedrijf in het glooiende Heuvelland. Terwijl Frederik aardappelen teelt op het veld, verzorgt Joke varkens in de stallen. Het zien bloeien en groeien van leven is de gemeenschappelijke deler tussen de twee verschillende stielen. De impact die Frederik en Joke dankzij hun zonnepanelen uitoefenen op het leven op aarde, maakt de cirkel rond.

Enthousiast vertellen Frederik en Joke over hun stiel. Van kleine ‘patatjes’ tot grote aardappelplanten, van biggetjes tot volwassen varkens: Ze maken telkens van iets kleins iets groots. “We hebben allebei een zorgzaam karakter”, verklaart Joke. Frederik doet er nog een schepje bovenop en blust in zijn vrije tijd branden. Letterlijk. Als vrijwilliger-brandweerman beschermt hij één week per maand de burgers van het Heuvelland. Chapeau!    

Emissiearme make-over

Toen Frederik het landbouwbedrijf van zijn ouders overnam, ging hij er met de grove borstel door. Alles werd gemoderniseerd, met het oog op een milieuvriendelijke toekomst. De stallen kregen een emissiearme make-over, nieuwe machines werden geïnstalleerd en een GPS-tracker vond zijn weg naar de aardappelteelt. “Dat laatste stelt ons in staat om nauwkeurig gegevens te verzamelen, waardoor we de hoeveelheid pesticiden drastisch kunnen beperken", vertelt Frederik.

Windmolen of zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn dan ook de logische volgende stap in dit ecologisch verhaal, of niet? “Eigenlijk gaven we de voorkeur aan een windmolen, maar via collega-boeren wist ik dat het haast onmogelijk is om een vergunning te krijgen”, aldus Frederik. Nu liggen er dus zonnepanelen op het dak, maar je hoort Frederik en Joke niet klagen.

Mond-aan-mondreclame

Toen de zonnepaneleninstallateur de naam ‘Bolt’ liet vallen, ging er een belletje rinkelen bij Frederik. “Tijdens mijn research naar een geschikt energieplatform, kwam ik Bolt regelmatig tegen, en ook kennissen raadden mij Bolt aan.” Frederik en Joke zijn intussen zélf trotse opwekkers. “We hebben nog geen seconde spijt gehad van onze keuze!”

Bij jou in de buurt

Nieuws over deze energie-opwekker

thumbnail - Bolt en StuBru slaan handen in elkaar voor eerste radioshow volledig op groene energie met mobiel zonnepark
Nieuws

Bolt en StuBru slaan handen in elkaar voor eerste radioshow volledig op groene energie met mobiel zonnepark

De festivalcampings blijven deze zomer dicht, maar StuBru zendt in juli en augustus wél elke zomeravond van 18 tot 23 uur live uit vanop zijn eigen camping: de op een idyllische locatie gelegen radiostudio van ‘Camping Belgica’. Elke avond serveren de beste dj’s er hun soundtrack bij de ondergaande zon. Voor dit kampeeravontuur werkt de radiozender samen met energieplatform Bolt om de hele camping én radiostudio te voorzien van ter plaatse opgewekte zonne-energie.
Eva
Eva