Griet, Jef en Johan
In het kort
- zonne-energie
- artisanaal fruitbedrijf met sociale insteek
- stroom voor 5 huishoudens
“Een Materne moet hier niet komen aankloppen.” Griet, Johan en zoon Jef spreken klare taal als het gaat over hun fruitbedrijf Op Het Veld. In volle grond kweken ze aardbeien die ze verkopen aan particulieren of zelf verwerken tot confituur en sapjes. Het label ‘bio’ is geen doel op zich, duurzaam te werk gaan en lokale verankering is dat wél. Logisch dus, dat ze ook voor hun zelfopgewekte zonne-energie kijken naar Bolt. “We delen dezelfde waarden.”
Het waren Johans ouders die in bijberoep een klein perceeltje aardbeien teelden – en zo een zaadje plantten bij Griet. Eerst figuurlijk, later ook letterlijk. “We kregen de kans om het perceel over te nemen en extra grond aan te kopen, en intussen zijn we al meer dan twintig jaar bezig,” vertelt ze. “Ik ben zelf een boerendochter en heb voor landbouwingenieur gestudeerd, dus die stap voelde heel natuurlijk.”
Zorgdragers
Griet en Johan runnen het bedrijf samen met één vaste medewerker. Tijdens het oogstseizoen krijgen ze extra hulp van seizoensarbeiders. Aanvankelijk deden ze daarvoor een beroep op de VDAB, tot er op een dag spontaan een asielzoeker uit het opvangcentrum in Bevel aanklopte. “De klik was er meteen,” vertelt Griet. “We hebben intussen alleen maar goede ervaringen met hen. Soms groeit er zelfs een vriendschapsband. Zo hielpen we vorige week nog iemand verhuizen van het centrum naar zijn eigen appartement.”
Op Het Veld is ook een groene zorgboerderij, wat inhoudt dat er wekelijks een werkkracht met een beperking komt helpen. “Dat klopt”, bevestigt Griet enthousiast. “En elke donderdagnamiddag helpt er een dove vrijwilliger mee. We vinden het belangrijk om onze plek open te stellen voor iedereen. Die maatschappelijke verbinding maakt ons werk alleen maar rijker.”
Hoogspringers
En er is werk genoeg ‘op het veld’. Nu zoon Jef – bovendien Belgisch kampioen hoogspringen – binnenkort het bedrijf overneemt, komt er een extra bedrijfstak bij. Onder meer dankzij de teelt van meloenen. “Ik heb veel onderzoek gedaan naar verschillende fruitsoorten”, aldus Jef. “Meloenen matchen goed met aardbeien, vooral qua teelttechniek. En zeg nu zelf: wat is er lekkerder dan een dagverse cavaillon-meloen?”
Grondleggers
Griet, Johan en Jef kiezen heel bewust voor een doordachte manier van telen. “Onze volle grond is ons kindje”, zegt Johan. “Die moeten we soigneren.” Elke aardbei wordt tijdens de oogst zorgvuldig één voor één geplukt, mét steeltje. Toch is Op Het Veld geen officieel biobedrijf – en dat is een bewuste keuze. “Zo’n label brengt een hoop papierwerk met zich mee, terwijl het uiteindelijk draait om hoe je in de praktijk werkt,” legt hij uit. “Wij kiezen voor onze eigen duurzame aanpak: zonder onkruidbestrijdingsmiddelen, met antiworteldoeken, biostimulansen en biologische bestuiving.”
Bruggenbouwers
En dan is er natuurlijk nog de korte keten. Bij Op Het Veld gaat al het fruit rechtstreeks naar particulieren. Ook de zelfopgewekte zonne-energie komt, via Bolt, direct bij de eindgebruiker terecht. “Ik wil weten waar mijn productie – zowel fruit als energie – naartoe gaat,” zegt Griet. “Bolt is de perfecte partner om dit waar te maken.”
Griet is actief in het verenigingsleven en kent daardoor verschillende andere Bolt-opwekkers. Ze kwam bij Bolt terecht via Drankencentrale ’t Sas. “Ik lees graag de verhalen op de Bolt-website. Stefaan en Nele uit Laakdal ken ik ook, we volgden samen een cursus. Alle opwekkers samen, dat schept een band, je voelt je minder alleen.”