Jan, Martine en Maxim
Zonne-energieKnesselare

Jan, Martine en Maxim

In het kort

  • zonne-energie
  • een familiebedrijf
  • stroom voor zo'n acht gezinnen

Familie Clement runt een melkveebedrijf in Knesselare. In de zomer van 2019 legden ze het dak van de stal vol met zonnepanelen om zelf in te staan voor de duurzame productie van hun elektriciteit. Een deel van de opgewekte energie verkopen ze via Bolt. En binnenkort aan jou?

Sinds 1992

Jan en Martine startten het bedrijf samen op in 1992. Hun zoon Maxim vervoegde hen 4 jaar geleden. Dat ze een sterk team vormen, Samen zorgen ze ervoor dat hun koeien elke dag vers voeder hebben, de kalfjes melk krijgen, de stallen worden schoongemaakt en nog veel meer!

Steeds duurzamer

Om de impact op hun omgeving zo klein mogelijk te maken, zet de familie steeds harder in op een duurzaam productieproces. In hun modern bedrijf werd heel wat geautomatiseerd ten voordele van het comfort voor de koeien. Zo kunnen de koeien bijvoorbeeld zelf kiezen wanneer ze gemolken worden door de melkrobots en kuist een meststofzuiger hun vlaaien op. De zonnepanelen op de stal voorzien de machines van groene stroom. En er is meer! Om de melk af te koelen, wordt een voorkoelingsysteem gebruikt. Daarbij wordt de melk door middel van water al voor de helft afgekoeld alvorens deze in de koeltank komt. Daardoor is er minder stroomverbruik én wordt er lauw drinkwater opgevangen voor de koeien. Dat vinden ze heerlijk. Bij de verdere koeling van de melk komt heet water vrij, dat wordt opgevangen om de melkrobots te reinigen. Op die manier gaat er zo weinig mogelijk verloren.

Samen met Bolt

Maxim vindt het belangrijk te kunnen tonen dat er wordt ingezet op duurzaamheid, ook in de landbouw. Met hun initiatieven hopen ze meer mensen warm te maken voor een bewuste manier van werken.

Koop je energie bij Jan, Martine en Maxim! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Bij jou in de buurt