Jasmien en Mathias
Zonne-energieKanegem

Jasmien en Mathias

In het kort

  • zonne-energie
  • lokaal en groene mindset
  • stroom voor 4 huishoudens

Aardappelen, patatten, piepers. Of je er nu puree of frietjes van maakt, iedereen gebruikt ze. Nog steeds komen de aardappelen die je vindt in de supermarkt vaak uit het buitenland. Jasmien en Mathias van Puur Patat pleiten voor lokaal. Daarom bieden zij ambachtelijke aardappelen aan, het hele jaar door. “Gewoon ‘van bij ons’, uit het West-Vlaamse Tielt”, lacht Jasmien. Dat geldt ook voor de energie die ze zelf opwekken via zonnepanelen. “Lokaal en groen, dat is onze mindset.”

Toen Jasmien en Mathias elkaar leerden kennen, zo’n 11 jaar geleden, zaten ze allebei in de landbouwwereld. “We besloten om samen akkers te bewerken”, vertelt Jasmien. Naast aardappelen telen ze ook ajuin, witloof, wortelen en boontjes. De groenten gaan naar groothandelaars voor export, de aardappelen verpakken ze sinds 2015 zelf.

De Belgische patat!

Het idee om zelf aardappelen te kweken, verpakken én verkopen, kwam er niet zomaar. Mathias legt uit: “Een kameraad van mij is marktkramer en kreeg regelmatig de vraag van klanten of hij het jaar rond Belgische aardappelen verkocht. Blijkbaar waren mensen op zoek naar Belgische patatten!”. Het jonge koppel ontwikkelde een duurzaam productieproces, van kiem tot op het bord. “We streven niet naar de laagste kostprijs of de hoogste opbrengst”, zegt Jasmien, “maar naar lekkere, kwaliteitsvolle en lokale aardappelen.”

Puur natuur

De aardappelen van Puur Patat zijn geborsteld, maar niet gewassen. Een bewuste keuze. “Borstelen is minder industrieel, meer ecologisch en de patatten gaan langer mee. Ook zijn onze papieren verpakkingen recycleer- én composteerbaar.” Puur Patat biedt naast aardappelen, ook frieten aan. “Mensen koken niet meer zo veel als vroeger”, aldus Jasmien. “In onze frieten zit trouwens geen grammetje vet. We blancheren ze in plaats van voor te bakken en voegen geen vetstoffen toe”, vult Mathias aan. 

Doorn in het oog

Je hoort het al, Jasmien en Mathias hebben hun zaakjes op orde. Toch bleven ze zich storen aan één element in het productieproces: de koeling. “Aardappelen worden continu bewaard op 7 graden, winter en zomer. Je kan je dus al voorstellen dat de gigantische koelkast overuren draait in de zomer”, zegt Mathias. Dat kon beter! “We besloten te investeren in een zonnepaneleninstallatie. Landbouwbedrijven hebben nu eenmaal grote dakoppervlaktes die vaak onbenut zijn. Ideaal voor zonnepanelen.”  

Great minds think alike

Met de stijgende energieprijzen in 2021 zijn ze extra blij dat ze zelfvoorzienend zijn in hun energie. “Toeval hoor, ik ben geen visionair”, knipoogt Mathias. Het overschot aan de energie uit Tielt wordt via Bolt aangeboden. “We zijn fan van Bolt. Geen ingewikkelde contracten, maar een vrije markt met eerlijke prijzen en een focus op groen en lokaal. En net zoals onze aardappelen, willen we ook graag onze energie lokaal verkopen.”

Koop je energie bij Jasmien en Mathias! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Wil je meer weten over Puur Patat? Surf naar de website puurpatat.be

Bij jou in de buurt

Nieuws over deze energie-opwekker

thumbnail - Bolt bracht kleur op de 20 km door Brussel
Nieuws

Bolt bracht kleur op de 20 km door Brussel

Bolt heeft een hart voor Brussel.  De loopwedstrijd ‘20 km door Brussel’ lieten we niet zomaar voorbij gaan. Samen met collega’s en klanten liep ons team voor de eerste keer de 20 km door Brussel. Een fotoverslag.

Hope
Hope