Zonne-energieTubeke

Jens en Tim

In het kort

  • zonne-energie
  • ramen en deuren met een groen kantje
  • stroom voor 22 huishoudens

Ramen en deuren zijn zo van die alledaagse objecten waar we weinig bij stilstaan. Open- en toedoen, meer doen we er niet mee. Dat is anders voor broers Jens en Tim. Samen met hun werknemers verdiepen ze zich elke dag in de productie ervan en onderzoeken ze hoe het groener kan. Door aluminiumprofielen te recycleren, bijvoorbeeld. Of door te investeren in een zonnepaneleninstallatie en de overschot aan groene stroom te verkopen via Bolt, dat ook. “Als we allemaal onze krachten bundelen, komen we er wel.”

Vandaag staan Jens en Tim aan het roer van het ramen-en deurenbedrijf dat ze overnamen van hun vader Chris. De laatste 10 jaar onderging het bedrijf een serieuze transformatie. Het huurpand in Sint-Pieters-Leeuw werd te klein en waardoor de familie Plantefève besloot een nieuwe zaak te bouwen in Tubize. “Eén van de redenen dat we wilden verhuizen, was de mogelijkheid om op het dak van een eigen pand zonnepanelen te installeren”, vertelt Tim.

Trotse opwekker

De dakoppervlakte van 10.000 m² is goed voor bijna 2000 zonnepanelen. “We combineren de zonnepaneleninstallatie met een warmtepomp en kunnen zo de werknemers van het nodige comfort voorzien. Onlangs installeerden we ook laadpunten voor elektrische wagens en fietsen, die nu draaien op onze opgewekte zonne-energie”, vertelt Jens. De overschot van de opgewekte energie komt via Bolt terug bij lokale energie-afnemers. “Ik vind het zalig om opwekker te zijn bij Bolt.”

Samenhorigheid

“Onze zonnepaneleninstallateur tipte Bolt als ‘ambitieuze jongens met een leuk verhaal’. Ik ben geen hopeloze romanticus op vlak van ecologie en maak mezelf geen blaasjes wijs, maar een kijkje op de website gaf me meteen een gevoel van samenhorigheid”, aldus Tim. “Het feit dat Bolt budget vrijmaakt om een platform te geven aan opwekkers, zorgt voor een community. Daardoor zullen mensen the extra mile gaan en ik geloof dat als iedereen de krachten bundelt, er een verschil kan gemaakt worden.”

Braakliggend terrein

Jens is een natuurliefhebber. In zijn vrije tijd loopt of fietst hij in de bossen of gaat hij wandelen met zijn vriendin en twee kindjes. Met het braakliggend terrein achter het bedrijf heeft hij dan ook wilde plannen. “We waren er ons van bewust dat we een stuk groen innamen voor de bouw van het pand. Veertig procent van de site ligt nog steeds open. We zijn daarom in gesprek met verschillende organisaties om er een bos aan te planten. Zo brengen we de biodiversiteit terug naar Tubize en verkleinen we onze ecologische voetafdruk.”

Broeders

Het is ten slotte opvallend hoe vaak Jens praat in de ‘wij-vorm’, als het gaat over de werking van Luckx. Die ‘wij’, dat is dus hij en zijn broer Tim, drie jaar verschil in leeftijd maar volledig op dezelfde golflengte. Terwijl Tim zich verdiept in de cijfers, is Jens vooral bezig met het uitvoerend aspect, zodat de kwaliteit op de werven steeds kan gegarandeerd worden: “Ik heb affiniteit met het technisch aspect van de sector en ben creatief. Tim is eerder het analytische type.” Ruzie maken ze nooit. “We hebben gewoon geluk dat we minder graag doen wat de andere doet, en vooral elkaar volledig vertrouwen.” Hand in-hand breien ze verder aan de toekomst van Luckx. “Ik kijk uit naar de toekomst van het bedrijf en heb nog heel wat ideeën.”

Koop je energie bij Tim en Jens! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Meer weten over Luckx? Surf naar de website luckx.be

Bij jou in de buurt