Kathy
Zonne-energieIngelmunster

Kathy

In het kort

  • zonne-energie
  • eeuwenoud familiebedrijf in dakpannen en meer
  • energie voor 90 huishoudens

Dakpannen Verschoot is een begrip in Ingelmunster en ver daarbuiten. Al meer dan 120 jaar voorzien ze Belgische huizen van daken, vloeren en “alles wat daarbij komt kijken”. Aan het woord is Kathy Verschoot, vijfde generatie ondernemer in de familie Verschoot. Dag en nacht, zeven op zeven, staat ze klaar voor haar klanten. Met advies, kwalitatieve producten én een gevulde frigo. Dankzij een zonnepaneleninstallatie kan ze de mensen nu ook voorzien van groene streekstroom. “Klanten moeten zich thuisvoelen bij ons.”

Begin 1900 zette Jules Verschoot de eerste stappen in wat later Dakpannen Verschoot zou worden, toen hij een kolenhandel opende. Met de jaren groeide het bedrijf en breidde het assortiment uit. Naast kolen begon de familie ook ruwbouwmaterialen te verkopen, waaronder vloeren en dakpannen. In 2006 stapte dochter Kathy in bedrijf, om het levenswerk van haar betovergrootvader verder te zetten. “Ik ben opgegroeid in het bedrijf en ken niet anders. Mijn park stond in de winkel, aan onze keukentafel dronken klanten een koffie”, steekt Kathy van wal. 

Dakwerkerscafé

Dakpannen Verschoot is intussen gegroeid maar het familiale aspect blijft een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur. “We zorgen altijd voor een extraatje, naast een goed gevulde koelkast. Voor verjaardagen voorzien we een taartje, voor de kinderen hebben we snoepjes en in de zomer is er zelfs een ijskar.” Iedereen is welkom bij Kathy. “Ik sla graag een babbeltje, ook in het Engels of Frans. Daar zit dan wat haar op, maar we begrijpen elkaar prima.”

Vlijtig beestje

Het is hard werken bij Dakpannen Verschoot. Zelfs op zondag mogen vaste klanten aankloppen. Tijd voor hobby’s of vakantie is er niet. "Ik heb alle respect voor mensen die graag naar de zon gaan, maar mij en mijn partner zegt dat niets. Op restaurant gaan doen we enkel met klanten. En wat sporten betreft, ik doe genoeg, elke dag de deuren van de vrachtwagen dichtslaan is de beste training voor mijn biceps!" 

Ronny

"Of er een opvolger is voor Kathy blijft nog onzeker. Haar vijfjarige zoontje Ronny leert echter nu al de kneepjes van het vak. 'Hij moet vooral dezelfde passie hebben als ik, anders wordt het lastig,' zegt Kathy. 'Gelukkig draagt hij vol trots zijn T-shirt met 'Dakpannen Verschoot', dus dat is al een veelbelovend begin." 

Op weg naar duurzame energie

Aangezien dakbedekking de kernactiviteit is van Dakpannen Verschoot, komt het onderwerp ‘zonnepanelen’ vaak aan bod. Het grote witte dak bleek perfect voor het installeren van een zonnepaneleninstallatie. “We hebben ook overwogen om elektrische vrachtwagens aan te schaffen, maar de technologie staat nog niet op punt. Onze materialen wegen zo zwaar dat de batterij meteen leeg zou zijn”, vertelt Kathy. 

De kracht van opwekkers

In de zonnepanelen heeft Kathy wél het volste vertrouwen. Ook in Bolt, het energieplatform dat overtollige stroom verkoopt aan groene energie-afnemers, heeft ze vertrouwen. “Ik vind het bewonderenswaardig wat jullie doen. Ja, jullie bieden een goede prijs, maar ik vind de interviews met opwekkers echt een toegevoegde waarde. Toen ik ze eens doorlas, dacht ik: 'Wow, dat bedrijf of die mensen doen ook mee, en dat zijn niet van de minste. En nu ben ik zélf opwekker", lacht Kathy.

Bij jou in de buurt