Kris
Zonne-energieWetteren

Kris

In het kort

  • zonne-energie
  • crossmediaal productiehuis
  • stroom voor 22 huishoudens

Samen met twee vrienden richtte Kris bijna twintig jaar geleden Fisheye op, een crossmediaal productiehuis met een 180°-graden kijk op zaken. Kris verruimde ook zijn blik op duurzaamheid binnen het bedrijf en schoot enkele jaren geleden in actie. De 465 zonnepanelen op het dak in Wetteren zijn slechts één van de vele voorbeelden waarbij hij andere bedrijven het nakijken geeft. Over die zonnepaneleninstallatie kan Kris kort zijn: “Zonnepanelen, dat is set and forget!”

Van een gepersonaliseerde VR-experience tot een immens decor op Tomorrowland of een mobiele zonnepanelenconstructie op Camping Belgica, Fisheye maakt zijn naam als ‘crossmediaal productiehuis’ waar. Zo konden de uitzendingen op Camping Belgica dankzij de samenwerking tussen Bolt en Fisheye volledig op groene stroom draaien. “We vertrekken niet vanuit één skillset of één medium, maar kijken met een groothoeklens naar elk project”, vertelt Kris. “Losse onderdelen combineren tot een samenhangend geheel, dat is onze sterkte.”

Sustainability manager

Lange tijd stak hij zelf nog de handen uit de mouwen, nu heeft Kris een team van 34 enthousiastelingen dat het productionele werk van hem overneemt. Hij focust zich op het reilen en zeilen van de scale-up. “Een bedrijf leiden is heel wat werk. Ik neem verschillende rollen op mij, en sustainability manager is daar één van. Onze sector is niet de meest duurzame, maar dat is geen excuus”, aldus Kris.

Van A tot Z

Fisheye denkt van begin tot einde na over de impact van hun werk op het milieu. Zo kopen ze waar mogelijk watergedragen verf en PEFC-gekeurd hout om hun producties te realiseren. En na een event verzamelen ze eventuele overschotten die ze via een Facebookgroep een tweede leven geven. “We zijn niet heiliger dan de paus maar durven onszelf wel in vraag te stellen”, legt Kris uit. 

Ook leuk: de samenwerking met Belgisch bedrijf Robinetto. “Zij voorzien bedrijven van watertaps met spuit- en filterwater. Geen PET-flessen meer bij Fisheye”, scandeert Kris enthousiast. Ik geloof ten slotte in het lead by example-principe. Daarom kom ik met de fiets naar het werk, toch een dikke 30 kilometer van waar ik woon. Oké, meestal toch, als het niet regent”, knipoogt Kris.  

Set and forget

Met een bang hartje besloten Kris en zijn vennoten in 2019 om te investeren in een zonnepaneleninstallatie. Nu prijken er maar liefst 465 zonnepanelen op het dak van Fisheye. “We zijn vertrokken vanuit een ecologisch standpunt, maar plukken er nu ook economisch de vruchten van”, zegt Kris. “Het leukste aan onze zonnepaneleninstallatie is het set and forget-principe. Je moet er niet naar omkijken en het onderhoud is verwaarloosbaar.”

Koop bewust

Trots vertelt Kris over zijn samenwerking met Bolt. “Als opwekker bij Bolt heb je tenminste controle over wie jouw stroom afneemt. Het idee dat mensen onze groene energie bewust kopen om zo de greenwashing van grijze stroom tegen te gaan, geeft voldoening”, aldus Kris.  

Koop je energie bij Kris! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Meer weten over de Fisheye? Surf naar de website fisheye.eu


Bij jou in de buurt