Laura en Florian
Zonne-energieGlabbeek

Laura en Florian

In het kort

  • zonne-energie
  • Spar Glabbeek
  • stroom voor 20 huishoudens

Laura en haar man Tom zijn ‘franchisenemers’ van Spar Glabbeek. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Wij ook! Een tipje van de sluier: je kan er lokaal shoppen én je groene stroom halen dankzij de zonnepaneleninstallatie op het dak van de gloednieuwe supermarkt. 

Franchisenemers, dat zijn zelfstandige ondernemers die een franchise uitbaten. Zo ook Laura. Samen met Tom en hun jongste zoon Florian runnen ze de Spar in Glabbeek. “Colruyt Group, waarvan Spar deel uitmaakt, geeft zijn zelfstandigen de nodige vrijheid om er een persoonlijk touch aan te geven”, vertelt Laura. “Zij zetten de grote lijnen uit, wij kijken naar de specifieke noden van de Glabbeekenaren.”

Lokale verankering

Spar Glabbeek is helemaal mee met de ‘koop lokaal’-trend. Zo lobbyt Laura voor specifieke producten, zoals pizzabodems gemaakt van groenten in plaats van deeg. “Ik maak er echt een zaak van om te overtuigen waarom een bepaald merk in onze Spar moet terechtkomen. Ik ben niet voor niets zelfstandige. Als ik enkel wil ja-knikken, was ik wel iets anders gaan doen.” En daar stopt het niet. Om lokale ondernemers te steunen, neemt ze champignons af van een lokale kweker en ook de appels in de winkel komen van een naburige boomgaard.

Warme lucht via koude frigo’s

Drie jaar geleden verhuisde de winkel naar een nieuw pand. Eentje dat zo goed geïsoleerd is, dat centrale verwarming niet nodig is. “Onze winkel wordt verwarmd door warmterecuperatie van onze frigo’s. En we hebben véél frigo’s”, lacht Laura. “Ik heb gepolst bij onze klanten of het bij vriestemperaturen niet te fris was in de supermarkt, maar dat bleek niet het geval.” Stap één naar een groenere toekomst.

Voordelig groen

De volgende stap is het installeren van een zonnepaneleninstallatie. “Net omdat we zo veel frigo’s hebben, wilden we deze ook doen draaien op groene stroom. En geef toe: als je de rekensom maakt, is het ook gewoon een slimme investering.” Met de reststroom die ze opwekken, kunnen ze maar liefst twintig gezinnen voorzien van groene energie.

Bolt-ambassadeur

Laura beschouwt zichzelf (terecht!) als een Bolt-ambassadeur. “Door de uitleg van Bolt leerde ik hoe het groene energieverhaal in elkaar steekt. Nu spreek ik er zelf mensen over aan”, zegt Laura. “Dankzij Bolt krijgt een abstract begrip als ‘energie’ een gezicht, dat vind ik leuk.” 

Koop je energie bij Laura en Florian ! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Meer weten over Spar Glabbeek? Surf naar deze website

Bij jou in de buurt