Laurence en Guillaume
Zonne-energieOverijse

Laurence en Guillaume

In het kort

  • zonne-energie
  • innovators op vlak van geluidsisolatie
  • energie voor 7 huishoudens

Zus en broer Laurence en Guillaume zijn respectievelijk CEO en Group Operations Director van het familiebedrijf CDM Stravitec, gespecialiseerd in het oplossen van trillings- en geluidsproblemen. Ondanks hun indrukwekkend cv en leidinggevende functies, zijn zus en broer het toonbeeld van jeugdig enthousiasme. Met een knipoog en kwinkslag bouwen Guillaume en Laurence verder aan de toekomst van het bedrijf. En die toekomst kleurt groen. 

De geluidsisolerende producten van CDM Stravitec vind je overal, maar je ziet ze niet. “Neem nu Basic Fit, een van onze klanten”, steekt Guillaume van wal. “Hun vestigingen zijn vaak 24/7 geopend. Wanneer iemand midden in de nacht begint met zijn work-out, is het vrijwel zeker dat er klachten van de buren zullen komen.” CDM Stravitec to the rescue. Met akoestische vloeren en andere bouwtoepassingen ontzorgen ze de klant én maken ze van de wereld een stillere plek.

Zo vader, zo zoon, zo zus

Het was de vader van Laurence en Guillaume die het bedrijf in 1986 startte. “Papa schreef zijn thesis, in kader van zijn opleiding burgerlijk ingenieur aan de UGent, over trillingsbestendig bouwen. Aan de universiteit in Mexico vervolledigde hij zijn kennis met een master. Met zijn kennis over trillingen was de stap naar akoestiek in gebouwen snel gezet.” Nu runnen Guillaume en oudere zus Laurence de zaak. Al zeven jaar delen ze lief en leed op de werkvloer, en daarnaast. “We zijn een hechte familie. Eigenlijk zijn we niet zo verschillend. We zijn allemaal optimistisch, zien het goede in de mens en willen er echt iets van maken.” 

Leren recycleren

Materialen in de bouwsector zijn vaak belastend voor het milieu. Daar probeert CDM Stravitec verandering in te brengen. “Veel van onze producten zijn van gerecycleerde oorsprong. Zo gebruiken we vermalen autobanden als grondstof voor onze producten. Lijm vervangen we regelmatig door een ‘click & play’-systeem, gelijkaardig aan hoe een LEGO-set wordt gebouwd”, aldus Guillaume.

Geven en nemen

Het depot van CDM Stravitec blijft een pijnpunt op ecologisch vlak. “Het gebouw is oud en versleten, maar we moeten ermee verder”, zegt Guillaume beslist. “Stap voor stap renoveren we, maar dat kost tijd en geld. We willen ook geen greenwashing, we willen iets écht.” Gelukkig bood vrijwel het gehele dak een geschikte ondergrond voor een zonnepaneleninstallatie. En de productie draait op volle toeren!

Oud-collega’s

Voor Guillaume en Laurence was het vanzelfsprekend dat Bolt de tussenpersoon zou zijn om hun overtollige zonne-energie bij de mensen te brengen. Guillaume legt uit: “Ik volg Bolt al een tijdje. In een ver verleden deelde ik zelfs de werkvloer met Bolt-CEO Pieterjan. Bolt’s missie om energie tastbaar te maken en lokale stroom voor iedereen beschikbaar te stellen, spreekt me enorm aan. Bij CDM Stravitec streven we eveneens naar die menselijke benadering en uitstraling.”

Bij jou in de buurt