Luk
Zonne-energieBekkevoort

Luk

In het kort

  • zonne-energie
  • diensten in het groen
  • energie voor 18 huishoudens

Luk uit Bekkevoort zet zich dagelijks vol enthousiasme in voor zijn groendienstbedrijf. Van akkerbouw tot wegrenovatie, van grasbanen inzaaien tot boompjes opkweken: Luk is van alle markten thuis. Als zelfverklaarde natuurmens strijdt hij voor een betere planeet. Het installeren van een zonnepaneleninstallatie is slechts een van de manieren waarop Luk bijdraagt aan een groenere wereld. “Sluit me niet op tussen buren en muren, of ik loop weg. De natuur is mijn habitat, mijn thuis.”

Luk hielp al op jonge leeftijd mee in het fruitteeltbedrijf van zijn papa. Helaas bleek de fruitteelt niet rendabel. Naast de hoge loonkost en het vinden van personeel, was ook de productiekost hoog. “Ik had twee opties: ofwel schakelde ik volledig om naar perenteelt, ofwel ging ik in opdracht van klanten werken. Ik koos voor het tweede.”

Van alle markten thuis

Luk’s klantenportefeuille bestaat voornamelijk uit gemeentes, fruittelers en boomkwekerijen. “Ik beschikte over het nodige materiaal en de ruimte, dus nu kweken we bomen op voor anderen of gaan we ter plekke helpen met groendiensten”, vertelt Luk. Hij wordt bijgestaan door drie werknemers en enkele freelancers. Zijn vriendin Aurélie daarentegen heeft andere loopbaanambities, terwijl zijn dochter Jana rechten studeert. “Maar in onze vrije tijd gaan we samen wandelen met onze rottweiler Juno of mengen we ons onder de mensen op feestjes of (netwerk)evenementen. Ik praat graag”, knipoogt Luk. 

Simpelweg groen

Luk volgde in het begin van zijn carrière de geïntegreerde teelt, een landbouwpraktijk waarbij verschillende methoden worden gecombineerd om gewassen te verbouwen met minimale impact op het milieu. Op dit elan gaat hij verder. “Duurzaamheid hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Ons terras is bijvoorbeeld volledig gebouwd met oude fruitkisten. Je ontmantelt de planken, snijdt ze op maat en maakt er nieuwe dingen mee. Simpel toch?”

Energie met een hart en een gezicht

"Luk installeerde ook een groene muur tegen de muren van de loods. Deze planten fungeren als natuurlijke isolatie, waardoor de temperatuur binnen koel blijft, zelfs tijdens de zomermaanden. Op het dak bevinden zich dan weer zonnepanelen. "Die liggen er al sinds 2010, maar de productie van zonne-energie wordt steeds hoger. Ik ging in gesprek met Bolt voor de verkoop van mijn overtollige stroom en was meteen overtuigd," vertelt Luk. "Voor mij staat Bolt voor een persoonlijke aanpak en zekerheid. Geen rompslomp, alles verloopt efficiënt en correct." En dat is niet het enige wat telt voor Luk. "Je creëert ook een meerwaarde voor jezelf. Ik voel me beter. Mensen die mijn energie kopen, krijgen duurzame streekstroom met een hart en een gezicht!"

Bij jou in de buurt