Michaël en Pieter-Paul
Zonne-energieKruisem

Michaël en Pieter-Paul

In het kort

  • zonne-energie
  • oost-vlaamse KMO in taartdoosjes
  • energie voor 25 huishoudens

In Kruisem bevindt zich Cartonnages Roland, opgericht door Roland Schoonaert in 1968. Dit familiebedrijf specialiseert zich in diverse soorten dozen voor banketbakkers. Een persoonlijke benadering wordt niet alleen weerspiegeld in het drukwerk, maar ook in het klantcontact. Iedereen is welkom in het gloednieuwe gebouw, dat uitgerust is met tal van duurzame voorzieningen, waaronder zonnepanelen. De familie Schoonaert kiest voor Bolt als energiepartner. “Jullie hechten net zoals ons waarde aan een persoonlijke touch.”

Cartonnages Roland wordt geleid door vader Filip, moeder Ann en hun zoons Michaël en Pieter-Paul. Vanaf het begin was de visie duidelijk: op maat gemaakte dozen produceren voor banketbakkers. “Het is een marktniche. Samen met een drietal andere spelers zijn we de enige in België”, vertelt zoon Michaël. 

Bottom-up

Elk gezinslid heeft zijn eigen takenpakket, waarbij de sterke punten van ieder worden uitgespeeld. Michaël houdt zich bezig met de cijfers en de verkoop. Grote broer Pieter-Paul is dan weer gebeten door het technisch aspect van de productie. Één ding staat buiten kijf: iedereen moet alles kunnen. “Onze ouders stonden erop dat we begonnen op de vloer. Als er iemand uitvalt, moeten mijn broer en ik in staat zijn om alle machines te bedienen”, aldus Pieter-Paul. 

Ieuw, taart!

Voordat Cartonnages Roland een nieuw product op de markt brengt, wordt het getest door de schoonbroer van Pieter-Paul, die bakker is. “Hij kijkt of de doosjes stevig genoeg zijn en of ze makkelijk zijn in gebruik. In de plaats daarvan krijg ik dan een brood.” Een brood? “Ik weet het. Het is ironisch, gezien mijn business, maar ik lust zelf geen taart”, lacht Michaël. 

Generatieverschil

De broers vormen een hecht team. Samenwerken is voor hen dan ook een tweede natuur. "Al van jongs af aan konden we het goed met elkaar vinden. We zitten op dezelfde golflengte," legt Pieter-Paul uit. Met onze ouders verloopt het soms een tikkeltje moeizamer, maar dat schrijven de broers toe aan het generatieverschil. "Mama en papa begrijpen niet altijd dat alles tegenwoordig zo snel moet gaan. Klanten verwachten dat hun bestellingen de volgende dag klaar staan. Dat is nu eenmaal hoe het vandaag de dag werkt.”

Alles erop en eraan

Op vlak van duurzaamheid wijzen alle neuzen wel in dezelfde richting. De kans om een nieuw gebouw neer te zetten, openden veel deuren. De echtgenote van Michaël verzorgde het ontwerp als interieurarchitect, zelf overzag hij de werf. “We maken gebruik van geothermie, waarbij warmte uit de aarde wordt benut", zegt Michaël. “Het hele bedrijfspand is bovendien uitgerust met maar liefst 8 warmtepompen. Een zonnepaneleninstallatie vormt de kers op de taart.”

Service

Bolt leerde Michaël en Pieter-Paul kennen via een gemeenschappelijke vriend. De overtollige stroom die niet wordt verbruikt bij Cartonnages Roland, wordt via Bolt verdeeld onder huishoudens. “Ik was meteen aangenaam verrast door mijn contact met Bolt. Ik stuurde een e-mail en 10 minuten later werd ik al opgebeld met antwoord op al mijn vragen”, zegt Michaël. “Bolt is niet alleen persoonlijk, maar ook transparant in hun communicatie. Ik kijk dan ook uit naar onze toekomst samen!”

Bij jou in de buurt