Nele en Stefaan
Zonne-energieLaakdal

Nele en Stefaan

In het kort

  • zonne-energie
  • korte keten landbouwbedrijf voor aardappelen, wortelen en uien
  • stroom voor elf huishoudens

Als landbouwer tegen de schenen van de grote bedrijven schoppen, dat deden Nele en Stefaan al met hun korte keten teelt. Nu doen ze dat ook met lokale groene stroom van de zonnepanelen op hun boerderij. 

Nele en Stefaan zijn een goedlachs landbouwerskoppel met een akkerbouwbedrijf gespecialiseerd in de teelt van aardappelen, wortelen en uien. Ze namen het bedrijf over van de ouders van Stefaan. “We zijn er zo wat in gerold. Het bloed gaat waar het niet kruipen kan, zeg je zeker?”, lacht ze. 

Ecologische voetafdruk verkleinen

Het akkerbouwbedrijf heeft zelf een redelijk grote energievraag door de vele frigoloodsen. De aardappelen en wortelen moeten immers gekoeld worden, zodat ze een seizoen lang bewaard kunnen blijven. Om die energievraag duurzamer te maken, plaatsten Nele en Stefaan een grote zonnepaneleninstallatie. “Op die manier kunnen we blijven doen wat we doen, maar op een ecologisch verantwoorde manier.” De teelt van herfst- en wintergroenten zorgt er bovendien voor dat in de zomer - wanneer de installatie het meeste zonne-energie opwekt - de boerderij bijna leeg staat. Dus wanneer de meeste stroom opgewekt wordt, hebben ze zelf de minste vraag. “Ik vond dat altijd frustrerend,’ vertelt Nele: “Onze groene stroom ging dan eigenlijk verloren en werd eigenlijk grijze stroom op het algemene net.” 

Tegen de schenen schoppen 

Daarom vindt Nele het fijn om opwekker bij Bolt te zijn: “Op die manier stampen we een beetje tegen de schenen van de grote energiebedrijven.” Het idee een beetje van de markt weg te halen bij de grote spelers, strookt mooi met hun kernactiviteit. Met ‘Vers van de Boer’ doen we ook heel veel korte keten. “We snoepen toch een marktaandeel van de grote bedrijven af en hopen dat het uiteindelijk genoeg pijn doet, zodat ze zich moeten aanpassen en duurzamer moeten gaan werken,” vertelt Nele: “Wat we al voor aardappelen, wortelen en uien deden, doen we nu ook voor energie. Dat was voor ons een logische stap.”

Je stroom opgewekt zien worden

Die korte keten kan je perfect letterlijk nemen bij Nele en Stefaan. “Je kan hem letterlijk zien opgewekt worden. Het gebeurt bij wijze van spreke in je achtertuin.” 

Koop je energie bij Nele en Stefaan! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Bij jou in de buurt