Olivier, Valentine en Frédéric
WindenergieEstaimpuis

Olivier, Valentine en Frédéric

In het kort

  • windenergie
  • drie windmolens in Estaimpuis
  • stroom voor 3500 huishoudens

Olivier, Valentine en Frédéric ontwikkelen duurzame energieprojecten voor picardisch Wallonië, de streek rond Bergen en Doornik. 

De ontwikkeling van die projecten gebeurt binnen IDETA, een intercommunale voor de ontwikkeling van duurzame economische activiteiten, die rekening houden met sociale, economische en ecologische pijlers. Bij het uitrollen van hun projecten wordt de impact op de biodiversiteit zoveel mogelijk beperkt. Denk aan aparte netwerken voor regen- en afvalwater of ecologische verbindingszones om fauna en flora te beschermen. Dat de energie voor de projecten op een duurzame manier dient opgewekt worden, is voor IDETA vanzelfsprekend. 

Promoot, faciliteer en ondersteun… maar investeer dan ook!

Picardisch Wallonië is een redelijk vlakke en winderige regio, waardoor windenergie zich dan ook het beste leent om voor duurzame energieproductie in de regio. Daarom is IDETA gestart met het ontwikkelen van projecten in samenwerking met professionals uit de sector, maar evengoed door zelf te investeren. Op die manier kunnen de aangesloten gemeenten ook genieten van de voordelen van de projecten. 

Naar energiegemeenschappen en verder

Achter de projectontwikkeling zit de wens om de duurzame energieproductie te verplaatsen naar het hart van de regio en de bewoners er effectief bij te betrekken. Dankzij Bolt kunnen burgers de link leggen tussen de windmolens van IDETA in hun buurt en hun eigen verbruik. Het is een eerste stap in de richting van energiegemeenschappen, waarvoor reeds verschillende proefprojecten aan de gang zijn in Picardisch Wallonië.

Samen naar de toekomst

IDETA koestert de wens om de samenwerking met Bolt in de toekomst te versterken met de toevoeging van twee extra windmolens aan het platform. In januari 2021 zullen deze windmolens in Leuze-en-Hainaut klaar zijn. Bovendien is er een derde project in ontwikkeling in Gibecq, om op lange termijn - met zes windmolens - het volledige gebied van Picardisch Wallonië en de 8000 huishoudens die er wonen, te voorzien van lokale en duurzame stroom.

Koop je energie bij Olivier, Valentine en Frédéric! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Meer weten over IDETA? Surf naar de website ideta.be

Bij jou in de buurt