Paul, Karin, Jolien en Annelies
Bio-energieOelegem Ranst

Paul, Karin, Jolien en Annelies

In het kort

  • bio-energie
  • melkveebedrijf
  • stroom voor 48 huishoudens
logo-3057

Biolectric is de grootste Europese producent van pocketvergisters. Ze voorzien een oplossing voor landbouwers om dierlijke mest om te zetten in energie en een alternatief voor kunstmest te produceren. Het bedrijf uit Temse heeft meer dan 250 installaties verspreid over Europa.

Paul en zijn vrouw Karin runnen het melkveebedrijf ‘Het Lekker Koeike’ in Ranst. 300 koeien, dat is véél melk. Een deel daarvan wordt in huis omgetoverd tot Vlaamse dessertklassiekers zoals ijstaart, rijstpap en chocomousse. Om je vingers bij af te likken! 300 koeien, dat is ook véél koeienmest. Maar ook daar hebben ze bij Het Lekker Koeike een oplossing voor: de pocketvergister, met groene bio-energie als gevolg. 

Het melkveebedrijf werd in 1995 van vader op zoon overgedragen. Er graasde toen nog maar 36 koeien in de wei, onvoldoende om te overleven van melkleveringen aan zuivelgroothandelaars. Daarom besloten ze om ook verse hoeveproducten aan te bieden. Intussen bezitten ze 300 koeien, maar stoppen met de hoevewinkel willen ze niet. 

Zoet en zout

In de keuken op de boerderij bereiden Paul, Karin en twee van hun kinderen – dochters Jolien en Annelies – de lekkerste zuivelproducten. “Mijn vrouw Karin is de beste kok van ons allemaal, zij heeft het meest oog voor detail”, vertelt Paul. “In de zomer is ons roomijs populair, in de winter serveren we ook wafels en pannenkoeken.” Naast zoete lekkernijen kan je op het zonneterras aan de boerderij genieten van een assortiment kazen, vergezeld door een streekbiertje. “We vinden het belangrijk om met lokale producenten te werken. Niet alleen komen de biertjes uit de streek, ook onze honing of blauwe bessen komen van boeren die we persoonlijk kennen”, vertelt Paul. 

Melk4Kids

Om hun visie uit te dragen, geeft de familie regelmatig rondleidingen. Inschrijvingen verlopen via Melk4Kids, een educatief project van de Vlaamse Overheid dat kinderen laat kennismaken met de wereld van melk. “Ik probeer mijn woordenschat aan te passen aan elke leeftijd, maar ik geef altijd het hele verhaal mee: van kalfje tot koe, van koe tot melk en van melk tot product.”

Van mest tot energie

Op de boerderij kan je ook zien hoe de koeienmest wordt verwerkt in een biogasinstallatie. Paul koos voor een pocketvergister, een bewuste keuze zo blijkt. “Andere vergisters produceren ook groene energie, maar daar komt dan weer veel transport bij kijken. Of ze verwerken zogenaamd ‘afval’, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd te gaan om restproducten”, zegt Paul. “Bij ons gaat enkel en alleen mest in de pocketvergister.” Het resultaat? Groene streekstroom.

Eigen streek eerst

Bolt bleek de perfect compagnon de route voor Paul. “Het idee dat een deel van mijn opgewekte stroom terug terecht kan komen bij afnemers in de buurt, vind ik super.” Als we aan Paul vragen waarom mensen hun energie bij hem moeten komen halen, antwoordt hij simpelweg “omdat het bij ons echt, echt, écht groene stroom is.” Basta! 

Bij jou in de buurt