Piet en Bryan
Zonne-energieMechelen

Piet en Bryan

In het kort

  • zonne-energie
  • circulaire wateroplossingen
  • energie voor 10 gezinnen

In Mechelen vind je het bedrijf ‘Pantarein’, dat dankzij circulaire wateroplossingen afvalwater zuivert en hergebruikt. 'Pantha rei' betekent 'alles stroomt', en 'rein' staat voor de zuivering van stromend water. Het bedrijf maakt zijn naam dus waar, maar doet ook veel meer dan dat. “We willen een groene stroomversnelling teweeg brengen.”

Pantarein is een dienstverlenend bedrijf gespecialiseerd in circulaire wateroplossingen. Sinds 2006 begeleidt het 45-koppige team bedrijven in hun transitie naar zuiver water. Bij Pantarein staat maatwerk centraal, en met hun uitgebreide expertise kunnen ze elke fase van het waterzuiveringsproces ondersteunen. “Soms blijft het bij advies, andere keren wordt er geïnvesteerd en gebruik gemaakt van het laboratorium.”

Vogelaar

Aan het woord zijn CEO Piet en projectleider Bryan. Naast hun interesse voor waterzuivering, delen ze ook een passie voor vogels. Vogels? Ja, vogels. “Op het werk is het vaak druk, en in de natuur vind ik een gevoel van rust,” vertelt Bryan. “Vogels spotten is echt een belevenis.” Piet voegt toe: “Je focust je op je zintuigen. Een plant of bloem blijft staan, maar een vogel beweegt voortdurend. Dat maakt het boeiend.”

Coöperatieve

Er heerst een informele cultuur binnen Pantarein. Piet motiveert zijn collega’s om participatief te ondernemen. Via een coöperatieve structuur krijgt iedereen de kans om problemen en kansen (aan) te pakken. “We proberen iedereen actief te betrekken bij ons duurzaamheidsverhaal. Onderwerpen zoals biodiversiteit en groene energie komen regelmatig aan bod,” aldus Piet.

Energiedelen

Recent besloot de coöperatieve om te investeren in extra zonnepanelen. “80% van de energie die we nu bij Pantarein verbruiken, komt van onze zonnepanelen,” zegt Bryan. De overschot wordt via Bolt aangeboden aan groene energie-afnemers. Piet overweegt ook de optie van energiedelen. “Hoe cool zou het zijn als onze werknemers bij hun thuis de groene energie van Pantarein kunnen gebruiken? Praktisch is dit haast onmogelijk in België, maar ik geloof dat dit in de toekomst kan veranderen.” 

Likeminded

Bij Bolt voelen ze zich alvast thuis. “Bolt is meer dan alleen een energieleverancier, het is een energieplatform dat inzet op innovatie,” zegt Bryan. “Jullie zetten ook energieprojecten op. Dat is interessant. Wie weet kunnen we ooit samen iets ondernemen. We delen alvast hetzelfde idee van groene transitie,” besluit Piet.

Bij jou in de buurt