Rudi, Patrick en Frankie
Zonne-energieLanaken

Rudi, Patrick en Frankie

In het kort

  • zonne-energie
  • veranda's geproduceerd door de zon
  • energie voor 5 huishoudens

Maak kennis met Rudi Horrix, energie-opwekker en zaakvoerder bij Horrix. Samen met broer Frankie voorzien ze Limburgse families van heel wat daglicht. Dankzij in-huisgemaakte veranda’s, pergola’s en andere lichtconstructies halen ze de zon binnen in elke woning. Rudi weet als geen ander dat zon niet alleen een bron van licht en warmte is, maar ook van hernieuwbare energie. Op de daken van de Horrix-ateliers in Lanaken schitteren dan ook heel wat zonnepanelen, goed om een tiental gezinnen te voorzien van groene energie.

Horrix is een familiebedrijf. Overgrootvader Joseph was hoefsmid, grootvader Hubert zette de stap richting aluminium raamwerk en papa Guido voegde daar veranda’s en pergola’s aan toe. Zonen Rudi en Frankie zetten het levenswerk van hun vader nu verder, samen met 19 werknemers. Wat Horrix uniek maakt, is dat alles in eigen regie gebeurd. “Dat vind ik ook zo leuk. Je ziet al jouw ideeën stap voor stap tot leven komen”, vertelt Rudi. 

Schone mobiliteit

In zijn vrije tijd trekt Rudi er graag op uit met de koersfiets. Voor het woon-werkverkeer trapt hij elektrisch, zo’n 25 kilometer elke werkdag. “De route langs het RivierPark aan de Maasvallei is prachtig”, aldus Rudi. Hij motiveert ook zijn personeel om met de fiets naar het werk te komen. Daarvoor zijn er verschillende elektrische bedrijfsfietsen ter beschikking. “Helaas kunnen onze medewerkers geen veranda op hun bagagedrager vervoeren”, lacht Rudi. “Daarom hebben we onlangs ook geïnvesteerd in twee elektrische auto’s én een elektrische laadpaal.”

Alles elektrisch!

Die laadpaal is er ook voor de buurtbewoners. Tijdens de kantooruren kan iedereen zijn elektrische auto komen laden bij Horrix. “Mensen mogen ook altijd aankloppen om een kijkje te nemen in het atelier, maar dat doen ze vooralsnog niet”, knipoogt Rudi. Ten slotte draaien ook de heftrucks en vorkliften bij Horrix op elektrische energie. “Ik wilde komaf maken met vervuilende, ronkende motors.” 

Maatwerk

Het mag dan ook niet verbazen dat je op de daken van Horrix heel wat zonnepanelen terugvindt. “We verbruiken heel wat energie, en dan is zelf opgewekte groene stroom de enige juiste keuze. Hoe meer bedrijven ons voorbeeld volgen, hoe minder we afhankelijk worden van gas en olie”, zegt Rudi beslist. Rudi ging op zoek naar de geschikte energieleverancier, en kwam al snel uit bij Bolt. “Bij Bolt krijg ik een voornaam- en achternaam van een contactpersoon. Dat klinkt banaal, maar ik wil niet spreken met een of andere anonieme chatbot. Mijn advies voor Bolt? Doe zo verder!”

Meer weten over Horrix? Surf naar de website horrix.be.

Bij jou in de buurt