Simon
WaterenergiePoix-Saint-Hubert

Simon

In het kort

  • waterenergie
  • waterkrachtcentrale in Poix-Saint-Hubert
  • energie voor 240 huishoudens

In het hart van het bos van Saint-Hubert maakt een innovatieve waterkrachtcentrale gebruik van het potentieel van een 12 meter hoge waterval om 240 huishoudens van groene stroom te voorzien. Simon, voorzitter van de raad van bestuur van Hydroval S.A., vertelt ons het fascinerende verhaal van deze historische locatie.

Simon Cuvelier, burgerlijk ingenieur elektromechanica, verdeelt zijn passie voor waterkracht tussen twee rollen: voorzitter van Hydroval S.A. en technisch directeur bij JLA Hydro, waar hij het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. JLA Hydro levert apparatuur voor waterkrachtinstallaties in België en in het buitenland, zoals bij de familie De Fabribeckers, ook opwekker bij Bolt. Bij Hydroval houdt Simon toezicht op de centrale die is uitgerust met twee JLA Hydro-turbines, goed voor een productie van 850 MWh elektriciteit per jaar, energie voldoende om 240 huishoudens van stroom te voorzien. 

Een geschiedenis die niet van gisteren is

1881, Poix-Saint-Hubert. Een visionaire ingenieur begint met de bouw van microcentrales langs de rivier de L'homme. Helaas worden sommige nooit gerealiseerd. Meer dan een eeuw na deze eerste graafwerkzaamheden besluit de stad Rochefort één van deze slapende locaties nieuw leven in te blazen. Ze begon een samenwerking met verschillende partners, waaronder JLA Hydro, om een waterkrachtcentrale te bouwen. Hydroval S.A. was geboren.

Een natuurlijke omgeving die beschermd moet worden

Toegang krijgen tot de afgelegen locatie van Poix-Saint-Hubert is niet zo eenvoudig. "Gelukkig kunnen we veel aansturen vanop afstand, maar een bezoek ter plaatse is elke twee weken noodzakelijk", legt Simon uit. Het installeren van een centrale op een beschermd terrein kan niet zonder rekening te houden met de lokale fauna, zoals de dammen van bevers, waarvan het hout vaak vast komt te zitten in de installatie. Het was dus nodig om machines te ontwerpen die bestand zijn tegen de grillen van de natuur, zonder haar vredige verloop te verstoren. "We hebben ook een vistrap gebouwd, zodat de vissen de rivier kunnen opzwemmen zonder gehinderd te worden door de installaties", voegt Simon toe.

Waarom waterkrachtenergie?

Zoals Simon uitlegt, is waterkrachtenergie één van de meest stabiele bronnen van hernieuwbare energie. "In tegenstelling tot zonne- of windenergie is ze niet afhankelijk van het weer: de stroming (debiet) van een rivier kan variëren, maar minder snel dan zon of wind. Echter, waterkracht alleen kan niet in de volledige energiebehoefte voorzien. Het belangrijkste is de totale energiemix."

Een duurzame samenwerking met Bolt

Hydroval koos voor Bolt om zijn elektriciteit te distribueren, voornamelijk vanwege transparantie en nabijheid. "We hebben de verschillende potentiële partners opgesomd en de scores van Greenpeace bekeken. Maar wat het verschil maakte, is dat Bolt opwekkers van hernieuwbare energie rechtstreeks in contact brengt met de consumenten. Het menselijke aspect sprak ons aan.

Bij jou in de buurt